Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Φεύγει… τρέχοντας ο Τραμπ από το Βιετνάμ – Τον “έκαψε” ο πρώην δικηγόρος του

Φεύγει… τρέχοντας ο Τραμπ από το Βιετνάμ – Τον “έκαψε” ο πρώην δικηγόρος του
Φωτογραφία Reuters

Οι αποκαλύψεις “φωτιά” του Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρου και εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ ίσως είναι μια από τις αιτίες του εσπευσμένου τέλους της συνάντησης ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα όσα είπε ο Κόεν απαιτούν damage control και άμεσα…

Η είδηση πως οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σταμάτησαν… απότομα και ενώ βάσει προγράμματος απέμεναν ακόμη δυο ώρες διαπραγματεύσεων, προκάλεσε αίσθηση. Δεν είναι μόνο οι διαφωνίες με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ήταν κυρίως τα όσα είπε ο Μάικλ Κόεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. “Ρατσιστής”, “ψεύτης” και ένας άνθρωπος που έγινε πρόεδρος για τα λεφτά. Έτσι περιέγραψε τον Τραμπ ο πρώην στενός του συνεργάτης. Και τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ τρέχει (ξανά) να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνόδου Κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ μίλησε ξανά για “κυνήγι μαγισσών“. Το λέει συχνά και του… αρέσει. Κατηγόρησε τον Κόεν πως λέει ψέμματα και κακώς το Κογκρέσο επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να καλέσει για κατάθεση τον Κόεν. Κάνει κακό στη χώρα μας, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως δεν άκουσε και… πολύ τα όσα είπε ο πρώην δικηγόρος του γιατί “ήμουν λίγο απασχολημένος“.

Αν και ο Τραμπ βρίσκεται (για άλλη μια φορά) σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών δεν βιάζονται κινήσουν τις διαδικασίες για καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου. Αντίθετα, ίσως περιμένουν και τα όσα θα “βγάλει” η έρευνα του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για το αν η Ρωσία έβαλε το… χεράκι της στην εκλογή Τραμπ. Η έρευνα αυτή, περιλαμβάνει δύο ουσιαστικές διαστάσεις. Το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων μυστικών πρακτόρων ή επιχειρηματιών, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο, ο Μάικλ Κόεν, πέρα από τις προσωπικές επιθέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε το φόβο πως αν ο νυν Αμερικανός πρόεδρος χάσει τις εκλογές του 2020, δεν θα επιτρέψει στον διάδοχό του να πάρει «ειρηνικά» τον έλεγχο του Λευκού Οίκου. «Δοθείσης της εμπειρίας μου όταν εργαζόμουν για τον κ. Τραμπ, φοβάμαι πως εάν χάσει τις εκλογές το 2020, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», υποστήριξε ο Κόεν, κλείνοντας την κατάθεσή του στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ήταν δημόσια.

Ο Μάικλ Κόεν – Φωτογραφία Reuters

Ο Κόεν θα καταθέσει και σήμερα (28.02.2019) αλλά αυτή τη φορά κεκλεισμένων των θυρών, στην επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τη φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Θα είναι η τρίτη και τελευταία κατάθεσή του.

“Έκαψε” τα παιδιά του Τραμπ

Κατά την κατάθεσή του, ο Κόεν αναφέρθηκε στα ενήλικα παιδιά του Αμερικανού προέδρου, στα στελέχη διοίκησης των επιχειρήσεων Τραμπ, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου, στον πρώτο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, αλλά και στη νομική ομάδα του Τραμπ, σύμφωνα με το Politico. Δεν αποκλείεται όσα είπε να προκαλέσουν νέες έρευνες από το Κογκρέσο.

Ο Κόεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα παιδιά του Αμερικανού προέδρου. Κυρίως στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ιδιαίτερα στο ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Σύμφωνα με τον Κόεν, ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου που υπέγραψε μια από τις επιταγές (ύψους 35.000 δολαρίων) που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017 ως μέρος των 130.000 δολαρίων που δόθηκαν στη Ντάνιελς για να μη… μιλήσει για τη σχέση της με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. Κατά τον ίδιο, επιταγές για το θέμα της Στόρμι Ντάνιελς φέρεται να υπέγραψε και ο Έρικ Τραμπ.

Ο Κόεν υποστήριξε επίσης ότι τουλάχιστον 10 φορές ενημέρωσε τον Τραμπ Τζούνιορ ή την Ιβάνκα ή και τους δυο μαζί. Αλλά δεν διευκρινίστηκε πότε έγιναν οι ενημερώσεις αυτές.

Φωτογραφία Reuters

“Ο Τραμπ διέπραξε κακούργημα”

«Φαίνεται ότι ο πρόεδρος διέπραξε κακούργημα αφού ανέλαβε την εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής όπου κατέθεσε ο Κόεν. Ο Δημοκρατικός Ελάιτζα Κάμινγκς, απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί ερωτηθείς αν πιστεύει πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρέπει να καθαιρεθεί, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Φαίνεται ότι διέπραξε», είπε ο Κάμινγκς όταν ρωτήθηκε μετά τη μαραθώνια δημόσια ακρόαση του Μάικλ Κόεν, εάν πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος διέπραξε έγκλημα ενώ ασκεί την προεδρία. «(Όμως) αυτό δεν θα το πω εγώ. Αυτό βασίζεται σε όσα έχουν ήδη αποδειχθεί», πρόσθεσε ο Κάμινγκς, αναφερόμενος στο γεγονός πως ο Κόεν αποκάλυψε πως παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών κατ’ εντολή του Τραμπ όταν ομολόγησε την ενοχή του πέρυσι.

Ο Κάμινγκς απέφυγε να κρίνει εάν ο Τραμπ διέπραξε αδίκημα τέτοιας βαρύτητας που να δικαιολογεί την παύση του από το αξίωμα. «Πρέπει να μελετήσω τις απομαγνητοφωνήσεις και να δω τι έχουμε. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι σκοπεύω να προχωρήσω πολύ προσεκτικά», είπε.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις