Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μουντομπάσκετ 2019: Έτσι σταμάτησαν τον Αντετοκούνμπο και την Εθνική Ελλάδας οι Αμερικανοί!

Μουντομπάσκετ 2019: Έτσι σταμάτησαν τον Αντετοκούνμπο και την Εθνική Ελλάδας οι Αμερικανοί!

Αυτό ήταν το σχέδιο των Αμερικανών για τον περιορισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ο Πόποβιτς και οι επτά συνεργάτες του που “βραχυκύκλωσαν” την Εθνική Ελλάδας.
Το τηλεφώνημα που άλλαξε τα δεδομένα.

Η Εθνική Ελλάδας δεν κατάφερε να φανεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική απέναντι στις ΗΠΑ στο μεταξύ τους παιχνίδι για τη δεύτερη φάση του Μουντομπάσκετ 2019, με τη “γαλανόλευκη” να γνωρίσει την ήττα με 69-53 και να μην κρατάει πλέον την τύχη στα χέρια της για πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Οι Αμερικανοί παρουσιάστηκαν εξαιρετικά διαβασμένοι, βραχυκυκλώνοντας την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου, η οποία δεν μπόρεσε να βρει απαντήσεις. Και πως να μην εμφανιστούν προετοιμασμένοι οι Αμερικανοί, όταν στον πάγκο τους έχουν τον κορυφαίο προπονητή, Γκρεγκ Πόποβιτς, του οποίου του τεχνικό επιτελείο προκαλεί δέος.

Το σχέδιο των Αμερικανών για τον περιορισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της Εθνικής Ελλάδας

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ και προπονητής των Σπερς δούλεψε μαζί με 8 προπονητές με σκοπό να περιορίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την Ελλάδα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η δουλειά κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τους Αμερικανούς να αλλάζουν τα πλάνα τους λίγο πριν το τζάμπολ του αγώνα με την Εθνική Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ESPN, το προπονητικό σταφ των Αμερικανών δούλευε όλη τη νύχτα πριν τον αγώνα με την “γαλανόλευκη”. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς είχε meeting με τους συνεργάτες του Κερ, Βαν Γκάντι και Πις, αλλά και με ακόμα πέντε ανεπίσημους συνεργάτες του! Ο λόγος για τον Τζέι Ράιτ (head coach στο Villanova), τον Ουντόκα (assistant coach στους Σίξερς), τον Ένγκελαντ (assistant στους Σπερς), τον Χάρντι (assistant coach στους Σπερς) και τον Καρλέσιμο.

Χρησιμοποίησε δηλαδή 8 συνεργάτες, προκειμένου η Team USA να εμφανιστεί απόλυτα έτοιμη στο παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδας. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, γι’ αυτό και βρίσκεται τόσα χρόνια στην κορυφή του NBA.

Η αρχική εντολή για το μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο και το τηλεφώνημα που άλλαξε τα δεδομένα

Η αρχική εντολή του Γκρεγκ Πόποβιτς ήταν ο Χάρις να αναλάβει το μαρκάρισμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Την Παρασκευή το βράδυ (μια μέρα πριν το ματς), ο προπονητής των ΗΠΑ πήρε τηλέφωνο τον Χάρις και του είπε να κοιμηθεί ήρεμος, αφού τον Greek Freak θα τον μαρκάρει ο Μπαρνς.

Άλλαξε δηλαδή το πλάνο του, έπειτα από πολύωρη μελέτη του τρόπου παιχνιδιού της Εθνικής Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του τεχνικού επιτελείου των ΗΠΑ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 15 πόντους και 13 ριμπάουντ κόντρα στους Αμερικανούς, ωστόσο η Ελλάδα δεν μπόρεσε να απειλήσει την ομάδα του Πόποβιτς και να διεκδικήσει τη νίκη σε κανένα σημείο του αγώνα.

Το πλάνο του πολύπειρου τεχνικού λειτούργησε άψογα. Ο Μπαρνς ξεκίνησε πάνω στον Γιάννη, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν οι Μίντλετον, Σμαρτ και Μπράουν, κάνοντας εξαιρετική δουλειά.

Τι πέτυχαν; Να περιορίσουν με τα double teams τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφήνοντας ελεύθερα τα τρίποντα στους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας του Σκουρτόπουλου. Η Ελλάδα, η οποία έχει αδυναμία στο μακρινό σουτ, είχε 7/27 τρίποντα, όποτε το τελικό 69-53 ήταν κάτι παραπάνω φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Ο Πόποβιτς και το επιτελείο του διάβασαν εξαιρετικά το παιχνίδι, “κλειδώνοντας” την Εθνική Ελλάδας και δείχνοντας σε όλους που πρέπει να δουλεύει ένα τεχνικό επιτελείο υψηλού επιπέδου.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις