Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Παράταση στη μείωση παραγωγής για να αυξηθεί η τιμή αποφάσισαν ΟΠΕΚ και Ρωσία

Πετρέλαιο: Παράταση στη μείωση παραγωγής για να αυξηθεί η τιμή αποφάσισαν ΟΠΕΚ και Ρωσία
photo Reuters

Παρατείνεται η μείωση της παραγωγής στο πετρέλαιο έως τον Μάρτιο του 2020 σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Και αυτό γιατί η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί ενώ η αμερικανική παραγωγή στο πετρέλαιο αυξάνεται. Έτσι η συμμαχία αυτή, η ΟΠΕΚ+, έχει προχωρήσει στη μείωση στο πετρέλαιο από το 2017, ώστε να ανακόψει την πτώση των τιμών εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία και τη Σαουδικη Αραβία και πλέον είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε πετρέλαιο στον κόσμο . Σε ερώτηση από δημοσιογράφους εάν επιτεύχθηκε συμφωνία, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε: “Ναι”.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει ενισχυθεί περισσότερο από 25% από τις αρχές του έτους καθώς η Ουάσινγκτον κλιμάκωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας και του Ιράν ,που είναι χώρες-μέλη του Οργανισμού των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές τους σε πετρέλαιο.

Η παράταση της συμφωνίας εγκρίθηκε σήμερα ύστερα από τη σχετική απόφαση των παραγωγών του ΟΠΕΚ χθες, ενώ υπήρξε και μια συμφωνία για μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός του Οργανισμού.

Πάντως οι τιμές στο πετρέλαιο κατέγραψαν και σήμερα πτώση καθώς οι ανησυχίες ότι μπορεί να επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία αντιστάθμισαν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις