Κόσμος

Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο έδωσαν οι ΗΠΑ σε Ρωσία και Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος

Εάν η προθεσμία δεν τηρηθεί τότε η κυβέρνηση Τραμπ θα ασκήσει έντονες πιέσεις - Σε αμερικανικό έδαφος ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών

Σημαντική αποκάλυψη έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, που σε λίγες μέρες συμπληρώνει τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει «κουραστεί» όπως φαίνεται να μεσολαβεί προκειμένου Ρωσία και Ουκρανία καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία και επιδιώκει τους επόμενους μήνες να «κλείσει» και αυτόν τον πόλεμο, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί αλλά ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, έχει μείνει ανεκπλήρωτη η υπόσχεση αυτή.

Για αυτό εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στο Κίεβο και στην Μόσχα προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για να συμφωνήσουν στον τερματισμό του πολέμου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εάν η προθεσμία του Ιουνίου δεν τηρηθεί, η κυβέρνηση Τραμπ πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές για να την τηρήσουν, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η στάση των ΗΠΑ και ο στόχος του Τραμπ

«Οι Αμερικανοί προτείνουν σε μας και στη Ρωσία να τερματίσουμε τον πόλεμο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και πιθανότατα θα ασκήσουν πίεση, ακριβώς σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Λένε πως θα να κάνουν τα πάντα για να τερματίσουν τον πόλεμο μέχρι τον Ιούνιο, ενώ πρότειναν την διεξαγωγή του επόμενου γύρου τριμερών συνομιλιών σε αμερικανικό έδαφος, πιθανώς στο Μαϊάμι και εμείς επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας» είπε ο Ζελένσκι.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία των ΗΠΑ έρχεται μετά την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων των τριών πλευρών που πραγματοποιήθηκαν στο Αμπού Ντάμπι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες (06.02.2026) ο Ντόναλντ Τραμπ τις χαρακτήρισε «πολύ καλές συνομιλίες», συμπληρώνοντας πως «κάτι θα μπορούσε να γίνει» ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

 

Παρά το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος για τα εδάφη που απαιτεί η Μόσχα, κυρίως στο Ντονμπάς, δηλαδή στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, επετεύχθη συμφωνία με το Κίεβο για την ανταλλαγή 314 αιχμαλώτων πολέμου.

Το φιλόδοξο σχέδιο Κιέβου – Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τρεις πηγές πληροφόρησης, ανέφερε ότι διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία συζήτησαν έναν φιλόδοξο στόχο για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μέχρι τον Μάρτιο, αν και το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να αλλάξει, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για το κρίσιμο εδαφικό ζήτημα.

Με βάση το πλαίσιο που συζήτησαν οι δύο πλευρές, οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα και ταυτόχρονα οι Ουκρανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές τους, είπαν πέντε πηγές που έχουν γνώση του θέματος και ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι Αμερικανοί και Ουκρανοί συζήτησαν την πιθανότητα οι εκλογές και το δημοψήφισμα να διεξαχθούν τον Μάιο. Ωστόσο, πολλές άλλες πηγές περιέγραψαν ως «ευφάνταστο» το χρονοδιάγραμμα. Οι ουκρανικές εκλογές αρχές προβλέπουν ότι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να οργανωθούν εκλογές, υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Οι Αμερικανοί βιάζονται», είπε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να οργανωθεί μια ψηφοφορία σε λιγότερους από έξι μήνες, ωστόσο και πάλι θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος. Για τη διεξαγωγή εκλογών θα χρειάζονταν αλλαγές στη νομοθεσία, αφού απαγορεύονται όσο στη χώρα ισχύει o στρατιωτικός νόμος. Ένα άλλο θέμα είναι το υψηλό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Ουκρανία απαιτεί εγγύησεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία, που κρίνεται καθοριστική για τον τερματισμό του πολέμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η γαλλική εισαγγελία αρχίζει έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Τζακ Λανγκ για την υπόθεση Επστάιν
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο βασικός χρηματοδότης του εμβληματικού Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου, στο οποίο πρόεδρος είναι από το 2013 ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ
Ο Τζέφρι Επστάιν
Ο Τζέφρι Επστάιν είχε βάλει στο μάτι τον Σκορπιό – Όλη η αλληλογραφία για να αγοράσει το νησί του Ωνάση
Συνομιλητές του Επστάιν ήταν ο Μπόρις Νίκολιτς, βιοτεχνολόγος κι άλλοτε συνεργάτης του Μπιλ Γκέιτς, καθώς και ένα πρόσωπο-κλειδί στον χώρο των πολυτελών ακινήτων, ο Γάλλος Ρισάρ Ζιρό
Τζέφρι Επστάιν