Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Τσίπρας – Ερντογάν: Ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη και… βλέπουμε

Τσίπρας – Ερντογάν: Ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη και… βλέπουμε

Με την πρόσκληση  εργασίας του Τούρκου Προέδρου ΤαγΊπ Ερντογάν προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα την Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώθηκε η βελτίωση του κλίμα το ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στην συνάντηση ήταν πολύ καλύτερο από την τελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και υπό την σκιά της κράτησης των δυο Ελλήνων αξιωματικών.
Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 κάνοντας μια συνολική αναφορά στους Γκιουλενιστές.

Από την πλευρά τους ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πάλι το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στην περιοχή η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση ενώ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να επανέλθει προς συζήτηση και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης .
Συζήτηση έγινε ακόμα για το προσφυγικό όπου οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των ροών, οι οποίες βρίσκονται σε φάση έξαρσης το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και στην εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών.
Ακόμα ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας για τον εντοπισμό μικρών πλοιαρίων , αλλά και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη στο πλαίσιο Γκουτέρες, αν και επέμεινε στις πάγιες τουρκικές θέσεις, όπως το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Τόσο πάντως ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ταγιπ Ερντογαν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας , Τουρκίας και Βρετανίας που έγινε για θέματα ασφάλειας χθες το απόγευμα ώρα Αμερικής.
Ο πρωθυπουργός έθιξε ακόμα το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Χάλκης, και των εκλογών στα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη . Ο Ταγιπ Ερντογαν από την πλευρά του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Στην χθεσινή συνάντηση επανήλθε και η θετική ατζέντα στον τομέα της οικονομίας. Συζητήθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, με στόχο αυτή να ενεργοποιηθεί πριν το καλοκαίρι ενώ συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τουρισμό ώστε να επιλυθούν σχετικά θέματα.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις