Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

O Σάκης Αρναούτογλου γράφει για το φαινόμενο Mpemba – Τι είναι;

O Σάκης Αρναούτογλου γράφει για το φαινόμενο Mpemba – Τι είναι;

Το εντυπωσιακό φαινόμενο Mpemba παρουσιάζει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook τονίζοντας ότι καταγράφηκε στη Γερμανία και όχι στο Βόρειο Πόλο.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο Mpemba είναι όταν το καυτό νερό στερεοποιείται ακαριαία, καθώς διασκορπίζεται σε πολικές θερμοκρασίες. Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει στο Facebook: «Καταγράφοντας το εκπληκτικό φαινόμενο Mpemba όχι στο βόρειο πόλο αλλά στο Schleiz της Γερμανίας! Το πείραμα στο βίντεο καταγράφηκε σε θερμοκρασία -12°C!!!».

Συνεχίζει δίνοντας λεπτομέρειες για το φαινόμενο: «Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, σύμφωνα με το φαινόμενο Mpemba το υγρό νερό στερεοποιείται (παγώνει) πιο γρήγορα όταν είναι θερμό (π.χ. κοντά στους 100°C) απ’ ότι το πιο κρύο νερό (π.χ. 35°C), όταν τοποθετείται στις ίδιες συνθήκες κατάψυξης».

Είναι δύσκολο να προκαλέσει κανείς το φαινόμενο Mpemba, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποστεί εγκαύματα στην προσπάθειά τους.

Η ανάρτηση του Σάκης Αρναούτογλου:

«Καταγράφοντας το εκπληκτικό φαινόμενο Mpemba όχι στο βόρειο πόλο αλλά στο Schleiz της Γερμανίας! Το πείραμα στο βίντεο καταγράφηκε σε θερμοκρασία -12°C!!!

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, σύμφωνα με το φαινόμενο Mpemba το υγρό νερό στερεοποιείται (παγώνει) πιο γρήγορα όταν είναι θερμό (π.χ. κοντά στους 100°C) απ’ ότι το πιο κρύο νερό (π.χ. 35°C), όταν τοποθετείται στις ίδιες συνθήκες κατάψυξης.

Πήρε το όνομά του από τον Τανζανό Εράστο Μπέμπα ο οποίος το παρατήρησε και το μελέτησε τη δεκαετία του 1960. Το συγκεκριμένο φαινόμενο όμως έχει παρατηρηθεί και από την εποχή του Αριστοτέλη. Ο πλήρης μηχανισμός παραμένει ανεξήγητος.

Καλημέρα σε όλες και σε όλους!!
πηγή: Wikipedia Meteored»

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις