Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Παγώνουν” οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης

“Παγώνουν” οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης

– Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης ήταν εισηγήσεις του Τρύφων Αλεξιάδη
– Το οικονομικό επιτελείο δηλώνει τεχνικά αδύναμο να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές
– Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αφορούσε σε μειώσεις για τα παλιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα
– Αυτό που δεν πρόκειται να αποσυρθεί και θα εφαρμοστεί κανονικά είναι οι αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2017 στα καπνικά προϊόντα
– Σοβαρές τεχνικές αδυναμίες υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο και για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτω

Στον αέρα βρίσκονται κυριολεκτικά οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, τις οποίες είχε εισηγηθεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και αφορούσε σε μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών είναι αντιμέτωποι με τεχνικές δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές αφορούσαν σε μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που είναι παλιά και μεγάλου κυβισμού, αλλά και αυξήσεις στα τέλη για τα καινούρια αυτοκίνητα και τα πιο ακριβά.

Το τεχνικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τα μέσα έτσι ώστε να προσδιορίσουν τις εμπορικές αξίες των αυτοκινήτων και με βάση αυτές να βγουν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Τα ίδια τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, καθώς οι βάσεις δεδομένων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, βοήθησαν μεν αλλά δεν ήταν αρκετές δε για να εντοπιστούν όλα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο διαρρέει πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία αλλαγή τελικά για τα τέλη κυκλοφορίας και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό φαίνεται πως υπάρχει και με τις ενδεχόμενες αλλαγές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Αλεξιάδης είχε εισηγηθεί αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και εντός, δηλαδή να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια μέσα στον ίδιο νομό ανάλογα με το υψόμετρο κάθε περιοχής.

Οι αλλαγές για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και οι αλλαγές στους νομούς φαίνεται πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και είναι επιτεύξιμη χρονικά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για αλλαγές εντός των νομών, δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα για τα ορεινά ενός νομού και μικρότερο για τις πιο πεδινές περιοχές. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί λόγω των σοβαρών τεχνικών αδυναμιών.

Ανεξάρτητα πάντως από τις τεχνικές αδυναμίες, αυτό που δεν πρόκειται να αναβληθεί είναι οι αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2017 των καπνικών προϊόντων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε