Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Δημόσιο: Ποιοι παίρνουν μπόνους έως και 2.000 ευρώ το μήνα! Πως αιτιολογεί τις χαοτικές διαφορές το υπουργείο Οικονομικών

Δημόσιο: Ποιοι παίρνουν μπόνους έως και 2.000 ευρώ το μήνα! Πως αιτιολογεί τις χαοτικές διαφορές το υπουργείο Οικονομικών

– Στοιχεία “φωτιά” για μισθολογικές ανισότητες στον Δημόσιο τομέα
– Τα… δωράκια που απολαμβάνουν συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι
– Στα χέρια της κυβέρνησης τα στοιχεία από τη μελέτη για το νέο μισθολόγιο
– Ποιοι παίρνουν μπόνους μεγαλύτερο από τον βασικό μισθό
– Διαβάστε αναλυτικά

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα καταβάλλονται ετησίως συνολικά περίπου 203,69 εκατομμύρια ευρώ ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Στόχος του νέου μισθολογίου είναι να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων κατά τρόπο μισθολογικά ουδέτερο και να χρησιμοποιηθεί η προσωπική διαφορά (σ.σ.: δηλαδή η αμοιβή των υπαλλήλων πάνω από τα προβλεπόμενα στο ενιαίο μισθολόγιο) για την αύξηση της αμοιβής, μεταξύ άλλων, όσων υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, δηλαδή, των γενικών διευθυντών, των διευθυντών προϊσταμένων και άλλων ανωτέρων υπαλλήλων του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών αιτιολογεί ότι οι αυξημένες αμοιβές αφορούν υπαλλήλους που εργάζονται σε «ευαίσθητες υπηρεσίες», όπως είναι οι εφορίες, ωστόσο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι εκτός από τους εφοριακούς και λοιπές κατηγορίες εργαζομένων σε «ευαίσθητες υπηρεσίες», υψηλές αποδοχές λαμβάνουν και διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Διαφορά μεγαλύτερη από τον… μισθό!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εντοπίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εκτός από τον βασικό τους μισθό, παίρνουν προσωπική διαφορά κάθε μήνα, η οποία είναι μεγαλύτερη από το… μηνιάτικο νεοδιοριζόμενου δασκάλου ή καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ήτοι 1.092 ευρώ), με κάποιους να παίρνουν προσωπική διαφορά που υπερβαίνει ακόμη και τα 2.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως!

Παραδείγματα… ανισότητας

– Υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 12 έτη προϋπηρεσία, που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας, λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.567 ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας 1.602 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.620 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.119 ευρώ.

– Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 25 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.486 ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας 1.431 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.428 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.239 ευρώ.

– Υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 31 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.317 ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας 1.279 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.376 ευρώ ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.094 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε