Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πρωτοχρονιά με μέτρα όπως τα Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με τα σχολεία αλλά και την αγορά

Πρωτοχρονιά με μέτρα όπως τα Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με τα σχολεία αλλά και την αγορά

Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έτσι και ενόψει Πρωτοχρονιάς τα sms για τις μετακινήσεις παραμένουν όπως και τα έως 9 άτομα ανα σπίτι.

Πρωτοχρονιά όπως Χριστούγεννα θα κάνουμε στην χώρα μας αφού ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο δείκτης Rt που είναι κοντά στην μονάδα απαιτεί να μην δείξουμε εφησυχασμό. Είπε ακόμα ότι τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς. 

Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα έως τις 7 Ιανουαρίου, είπε ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθεί η υπουργός Υγείας με τους ειδικούς για να τεθεί το πλαίσιο. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, είπε ο κ. Πέτσας. 

Άρα αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away. 

Επίσης, για τις μετακινήσεις μας σε εορταστικά τραπέζια θα πρέπει να στέλνουμε sms στο 13033 τον αριθμό έξι τόσο στο «πήγαινε» όσο και στο «έλα». 

Σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται έως 9 άτομα και αν είναι δυνατόν από την ίδια οικογένεια. 

Το στίγμα είχε δώσει νωρίτερα και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση μέτρων την Πρωτοχρονιά. «Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό πόσο οι συμπολίτες μας πειθάρχησαν στα μέτρα, αυτό δείχνει ότι έχουν πειστεί πλέον για την αναγκαιότητα των μέτρων» είπε. Ο κ. Οικονόμου ήταν αρνητικός στο αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων για την Πρωτοχρονιά.

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση. Τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δεδομένου ότι οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να απενεργοποιήσει ό,τι έχουμε καταφέρει.

Για τη Δυτική Αττική τόνισε ότι δεν θα χαλαρώσουν άμεσα τα μέτρα, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθουν από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφάρμοσαν τα μέτρα, είπε ο κ. Οικονόμου, με εξαίρεση ελάχιστες ομάδες ατόμων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Αναφερόμενος δε στους χειρισμούς στο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Για το πότε μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τόνισε ότι αναμένονται οι εισηγήσεις των επιστημόνων για να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι θα ισχύσει μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία και αν θα επαναλειτουργήσουν στις 8 Ιανουαρίου ο κ. Πέτσας είπε ότι μέσα στην εβδομάδα η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως θα συναντηθεί με την επιτροπή των ειδικών και εκεί θα αξιολογηθούν τα στοιχεία και θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις