Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

21 οι νεκροί από συγκρούσεις στην Συρία

Τους 21 φτάνουν οι νεκροί από τις συγκρούσεις στην Συρία. Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στη Χομς

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία, σε αιματηρές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και σε συγκρούσεις μεταξύ λιποτακτών και ανδρών του τακτικού στρατού.

    “Το καθεστώς χρησιμοποιεί υπερβολική βία σε πολλές περιοχές της Συρίας” και η καταστολή “είναι η πιο βίαιη από την έναρξη της συριακής επανάστασης”, τον Μάρτιο του 2011, σχολίασε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δέκα άτομα –στην πλειονότητά τους ακτιβιστές και συγγενείς τους– και τραυμάτισαν άλλα δέκα όταν βομβάρδισαν ένα κτίριο στην πόλη Ράσταν της επαρχίας Χομς.

    “Έγινε μάχη και άρματα Τ-72 άρχισαν να βάλλουν στην περιοχή το βράδυ της Δευτέρας. Γύρω στις 21:30, χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειας Μανσούρ, είτε από ρουκέτα είτε από κάποιο βλήμα (…) και καταστράφηκε”, είπε ο ακτιβιστής Άμπου Τζαφάαρ.

    “Ήταν κυρίως ακτιβιστές και τα ξαδέλφια τους. Δεκαπέντε γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν σε άλλο σημείο του σπιτιού τραυματίστηκαν”, πρόσθεσε. Το σπίτι, μια μονοκατοικία, βρισκόταν στην άκρη της πόλης Ράσταν, μέσα σε αγροκτήματα.

    Μέχρι στιγμής η επίθεση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

    Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει μια μπουλντόζα να σηκώνει έναν τοίχο και από κάτω, ανάμεσα στα ερείπια, διακρίνονται αίμα και ρούχα. Οι άνθρωποι που είναι τριγύρω φωνάζουν “Ο Θεός είναι μεγάλος” ενώ ένας άνδρας ξεθάβει ένα αντικείμενο και το δείχνει στην κάμερα λέγοντας ότι προέρχεται από πύραυλο. “Είναι από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οφθαλμίατρο. Ο Θεός να του βγάλει τα μάτια”, ακούγεται να λέει, παραπέμποντας στις σπουδές οφθαλμολογίας που έκανε ο Σύρος πρόεδρος προτού τον επιλέξει ο πατέρας του να τον διαδεχτεί.

    Ένα άλλο βίντεο υποτίθεται ότι δείχνει τις σορούς 30 ανδρών που σκοτώθηκαν σε ένα τζαμί της Ράσταν, όμως ένας ακτιβιστής είπε ότι μεταξύ αυτών είναι και τα πτώματα όσων τραυματίστηκαν θανάσιμα στο σπίτι.

    Η Ράσταν, μια πόλη 25.000 κατοίκων πάνω στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από τη Δαμασκό στο Χαλέπι, έχει γίνει θέατρο σφοδρών μαχών τις δύο τελευταίες ημέρες. Σκληρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στο Χαν Σεϊχούν, μια άλλη πόλη στον ίδιο αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με ακτιβιστές, από την Δευτέρα οι αντάρτες έχουν αποκλείσει το δρόμο με φορτηγά.

    Στην πόλη Χομς σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένας αγωγός που τροφοδοτεί με πετρέλαιο το ένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι πυκνός καπνός υψώνεται από τον αγωγό, στα ανατολικά του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο αγωγός αυτός μεταφέρει πετρέλαιο από το κοίτασμα αλ-Ραμλάν, στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε