Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Αφήνουν τους Σύρους στο έλεος του Άσαντ – Εννέα οι νεκροί στη Χομς!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη αποσύρουν το μη απαραίτητο προσωπικό τους, ο στρατός συλλαμβάνει εκατοντάδες ανθρώπους στη Λαττάκεια και τους μετέφερε σε στάδιο! Τους 13 έφτασαν οι νεκροί μόνο σήμερα.

Η πολιορκία της Λαττάκεια συνεχίζεται και την Τετάρτη ο συριακός στρατός προχώρησε ακόμη ένα βήμα: έκανε επιδρομές σε σπίτια της σουνιτικής περιοχής, συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους και τους μετέφερε σε στάδια του αθλητικού κέντρου Sports City.

“Μεταφέρουν με λεωφορεία εκατοντάδες ανθρώπους στο Sports City από το αλ Ραμλ. Εκεί μεταφέρονται και άνθρωποι που τους μάζεψαν τυχαία από άλλα μέρη της Λαττάκειας”, δήλωσε ένας κάτοικος, αναφερόμενος στο στάδιο στο οποίο έγιναν οι Μεσογειακοί Αγώνες τη δεκαετία του 1980.

“Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τις συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Ο Άσαντ μπαίνει όλο και περισσότερο μόνος του στη γωνία με τη χρήση όλο και περισσότερης βίας και στρέφοντας περισσότερους Σύρους εναντίον του”, δήλωσε επίσης διπλωμάτης στη συριακή πρωτεύουσα.

Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες στη Λαττάκεια, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε εξάλλου ότι “περισσότεροι από 700 πράκτορες της ασφάλειας “οργώνουν” το αλ Ράμλ, γκρεμίζοντας σπίτια στη γειτονιά με το πρόσχημα ότι δεν έχουν άδειες οικοδόμησης”.

“Tα στάδια του Sports City χρησιμεύουν για να στεγάσουν τους πρόσφυγες και να τους εμποδίσουν να φύγουν από τη Λαττάκεια, και, όπως έχουμε δει σε άλλες πόλεις που δέχθηκαν επίθεση, ως ένα κέντρο κράτησης”, δήλωσε ο διευθυντής του OSDH Ράμι Αμπντελραχμάν στο Reuters.

Η Λαττάκεια έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Άσαντ. Ο 45χρονος πρόεδρος, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί υπέρμαχος του παλαιστινιακού ζητήματος, γεννήθηκε σε χωριό του νοτιοανατολικού τμήματος της πόλης, όπου έχει ταφεί και ο πατέρας του. Η οικογένεια Άσαντ, μαζί με φίλους, ελέγχει το λιμάνι τις πόλης και τα οικονομικά της.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η είδηση πως ο ΟΗΕ απέσυρε το μη απαραίτητο προσωπικό του από τη Συρία. Ο ειδικός συντονιστής για το Λίβανο Μάικλ Ουίλιαμς σημειώνει σε δήλωσή του στο Reuters ότι 26 μη απαραίτητα μέλη του διεθνούς προσωπικού του και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν τη Συρία.

Και όλα αυτα ενώ το αίμα ρέει ποτάμι για ακόμη μια μέρα. Τέσσερις άμαχοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Ένας άμαχος σκοτώθηκε την αυγή στο μπαλκόνι του στο χωριό Αμπντίτα, κοντά στην Ιντλίμπ από τα πυρά του στρατού”, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Άλλοι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε τρεις διαφορετικές συνοικίες της Χομς, στην κεντρική Συρία, και οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 100 άτομα στην πόλη αυτή, όπως και στα χωριά γύρω από την Χουλέ, σύμφωνα με κατοίκους και το OSDH.

Εξάλλου υπέκυψε στα τραύματά της μία γυναίκα που είχε πληγεί χθες από πυρά στη Λαττάκεια, σύμφωνα με το OSDH.

Στη Χομς, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν εννέα ανθρώπους. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και δύο διαδηλωτές που πυροβολήθηκαν από παραστρατιωτικούς, τους αποκαλούμενους σαμπίχα, μπροστά από το τζαμί Φατίμα της συνοικίας αλ-Ουάαρ μετά τη βραδινή προσευχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συρία “θα ήταν καλύτερα χωρίς τον Μπασάρ αλ-‘Ασαντ”, εκτιμά ο Λευκός Οίκος

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό Ραμλ στη Συρία

Τέλος στις επιχειρήσεις έναντι αμάχων στη Συρία ζητά η Άγκυρα

Τρίτη μέρα πολιορκίας στη Λατάκεια – Εισβολή τανκς στη Χομς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε