Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Άκρως εξελιγμένα όπλα προκαλούν γενετικές ανωμαλίες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Γενετικές ανωμαλίες καταγράφηκαν στην πόλη Φαλούτζα του Ιράκ και ως επί των πλείστον οφείλονται στα εξελιγμένα όπλα που χρησιμοποίησε ο στρατός των ΗΠΑ σε επίθεση το 2004.

Στην πόλη είχε διεξαχθεί το 2004 μεγάλη επιχείρηση κατά των ανταρτών και από τότε, όπως ανέφεραν Ιρακινοί γιατροί στο BBC, τα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών αυξήθηκαν. Μία παιδίατρος στο γενικό νοσοκομείο της Φαλούτζα δήλωσε ότι ασχολείται με δύο ή τρεις περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών σε καθημερινή βάση. Αυτό αντιστοιχεί σε 1.000 περιστατικά το χρόνο. 

Η ιρακινή κυβέρνηση, όμως, επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα και επισήμως κάνει λόγο για 2-3 περιπτώσεις το χρόνο. Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός αρνείται ότι γνωρίζει οτιδήποτε. «Καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι περιβαλλοντικοί λόγοι προκαλούν προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Μάικλ Κιλπάτρικ, διευθυντής του τμήματος Επικοινωνιών Συστήματος Υγείας του αμερικανικού στρατού. 

Παιδιά με παράλυση και εγκεφαλική βλάβη, με έξι δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια, μωρό με τρία κεφάλια είναι μερικά από τα περιστατικά που αναφέρονται. Το επίπεδο των προβλημάτων της καρδιάς στα νεογνά είναι πια 13 πιο υψηλό από την Ευρώπη. 

Πολλοί από τους τοπικούς αξιωματούχους καλούν τις γυναίκες να αποφεύγουν να κάνουν παιδιά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε