Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Διακόπτει η Κίνα τις επαφές της με την Ιαπωνία

Διακόπτει η Κίνα τις επαφές της με την Ιαπωνία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.09.2010 | 15:48
Πρώτη δημοσίευση: 19.09.2010 | 15:37

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις επαφές της με την ιαπωνική κυβέρνηση, σε ανώτατο επίπεδο, επειδή δικαστήριο της Ιαπωνίας παρέτεινε την κράτηση του καπετάνιου ενός κινέζικου ψαροκάικου.

Η ενέργεια της Ιαπωνίας "ζημίωσε σοβαρά τις διμερείς σινοϊαπωνικές ανταλλαγές", μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση, με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κίνα διακόπτει τις επαφές σε υπουργικό επίπεδο, σταματά τις συνομιλίες για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογιών μεταξύ των δύο χωρών και αναβάλλει μια συνάντηση με Ιάπωνες αξιωματούχους με θέμα τον άνθρακα.

 Λίγο νωρίτερα, ιαπωνικό δικαστήριο είχε παρατείνει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου το ψαροκάικο του οποίου συγκρούστηκε με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά σε διεκδικούμενες και από τις δύο χώρες βραχονησίδες, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Οι ιαπωνικές αρχές κατηγορούν τον καπετάνιου ότι εμβόλισε σκόπιμα ένα από τα σκάφη τους.

"Η Κίνα ζητά την άμεση απελευθέρωση του καπετάνιου χωρίς προϋποθέσεις", ήταν η πρώτη αντίδραση του Μα Ζαοξού, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν έγινε γνωστή η απόφαση. "Εάν η Ιαπωνία επιμένει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, η κινεζική πλευρά θα λάβει αντίμετρα και όλες τις συνέπειες θα τις υποστεί η ιαπωνική πλευρά", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.   Διαδώστε αυτό το άρθρο