Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Διελύθηκε η Βουλή των Σκοπίων – Άμεση προκήρυξη εκλογών

Διαλύθηκε σήμερα η Βουλή της ΠΓΔΜ μετά από τη σχετική πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Υπέρ της διάλυσης της Βουλής ψήφισαν 79 βουλευτές. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 120 βουλευτές και για την διάλυση της απαιτείτο απλή πλειοψηφία επί του συνόλου του Σώματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής δεν παρέστησαν οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM), το οποίο απέχει από τις εργασίες του Κοινοβουλίου από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, όπως δήλωσε, θα ανακοινώσει αύριο την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οριστούν για τις 5 Ιουνίου.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ συμφώνησαν ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα προβάλει ως η καταλληλότερη λύση, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή.

Ωστόσο το αντιπολιτευόμενο SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, επισημαίνει ότι οι εκλογές αυτές προκηρύσσονται χωρίς πολιτική συναίνεση για τους όρους διεξαγωγής τους.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές αυτές, όμως με μικρότερο ποσοστό από αυτό που απέσπασε στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008. Στις εκλογές εκείνες ο συνασπισμός κομμάτων υπό το VMRO-DPMNE εξέλεξε 63 βουλευτές.

Η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ποσοστού της, όχι όμως και να απειλήσει την “πρωτοκαθεδρία” του VMRO-DPMNE. Ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, τότε ο ίδιος δεν προτίθεται να γίνει πρωθυπουργός και θα προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο για τη θέση αυτή.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, αναμένεται να επικρατήσει το συγκυβερνών κόμμα “Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη” (DUI) του Αλί Αχμέτι, το οποίο όμως θα απολέσει μέρος της δύναμης του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε