Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Δραματικά μέτρα και σε Αγγλία, Γαλλία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την αρχή έκανε η Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία ακολούθησαν λαμβάνοντας σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και τώρα σειρά παίρνουν Αγγλία και Γαλλία.

Λονδίνο και Παρίσι ετοιμάζονται να λάβουν σκληρά μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες τους, να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να μη γίνουν… «νέα Ελλάδα». Η κυβέρνηση Σαρκοζί στη Γαλλία ξεκινάει τη λήψη μέτρων από το ασφαλιστικό. Τα προνόμια που μέχρι πρότινος απολάμβαναν οι Γάλλοι, με σύνταξη στα 60, θα κοπούν!

Οι Γάλλοι θα υποχρεωθούν να εργάζονται περισσότερα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν και όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα θα πληγούν από τις μεγαλύτερες εισφορές, όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου που ήδη δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος των Ηλυσίων Πεδίων είναι να καλυφθούν τα ελλείμματα που υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι θα ακολουθήσει η μείωση του εθνικού ελλείμματος.

Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης που σήμερα είναι το 60ο έτος, μικρότερο από αυτό που ισχύει στις γειτονικές χώρες. Τα συνδικάτα δε θέλουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και προτείνουν αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

Στην Αγγλία τώρα, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έθεσε ως στόχο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα τη μείωση του δημόσιου χρέους, που ανέρχεται στο 12% του ΑΕΠ. Το χρέος της χώρας, δηλαδή, είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, μεγαλύτερο και από αυτό της Ελλάδας! Η πρώτη σκέψη της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τεράστιες περικοπές στο Δημόσιο.

Γαλλία και Αγγλία δεν είναι οι μοναδικές χώρες που ακολουθούν το… παράδειγμα της Ελλάδας, λαμβάνοντας σκληρά οικονομικά μέτρα. Τις προηγούμενες μέρες κάτι ανάλογο έκαναν τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία

Διαβάστε επίσης
Γαλλία: Ήρθε η σειρά του γαλλικού ασφαλιστικού!
Βρετανία: Στις 22 Ιουνίου ο νέος προϋπολογισμός
Συνταγή “α λα γκρέκα” στην Ισπανία 
«Δημοσιονομικό σοκ» και στην Πορτογαλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε