Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Είχε ετοιμάσει κι άλλες επιθέσεις ο Μπρέιβικ – Τον Νοέμβριο η ψυχιατρική έκθεση

ΦΩΤΟ REUTERS

Την ώρα που ο Άντερς Μπερινγκ Μπρέιβικ ανακρίνεται για δεύτερη φορά, ο δικηγόρος του αποκαλύπτει πως ο 32χρονος είχε σχεδιάσει ακόμη δυο επιθέσεις την ίδια μέρα με εκείνες στο Όσλο και την Οτόγια.

Μια εβδομάδα συμπληρώθηκε από την πιο αιματηρή επίθεση που δέχτηκε η Νορβηγία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η χώρα δε μπορεί ακόμη να συνέλθει και να συνειδητοποιήσει γιατί ο Μπρέιβικ παρέσυρε στο θάνατο 77 αθώους.

Ο μακελάρης της Νορβηγίας μεταφέρθηκε, το πρωί της Παρασκευής, στο αρχηγείο της αστυνομίας για να ανακριθεί για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, είχε προγραμματίσει και άλλα χτυπήματα για την ίδια ημέρα, αλλά μέχρι στιγμής κάνεις δε ξέρει που επρόκειτο να γίνουν οι επιθέσεις αυτές. «Θα είχαν άλλες μορφές» ήταν το μόνο που δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten.

Ο Μπρέιβικ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στις πληροφορίες που έχουν προκύψει από τις μέχρι στιγμής έρευνες αλλά και από όσα αποκάλυψε ο ίδιος στην 7ωρη ανάκρισή του το περασμένο Σάββατο. Η επόμενη ανάκρισή του θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, αλλά οι αρχές δεν αποκαλύπτουν την ακριβή ημερομηνία.
Ο Μπρέιβικ σε ηλικία 10 ετών (Πηγή φωτογραφίας Daily Telegraph)
Την ψυχιατρική του αξιολόγηση έχουν ήδη αναλάβει δυο ειδικοί ώστε να αποφασίσουν αν είναι νομικά υπεύθυνος για τις αιματηρές επιθέσεις στο κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο του Όσλο και στην κατασκήνωση του Εργατικού κόμματος στο νησί Οτόγια.

Η ψυχιατρική έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε ο εισαγγελέας Παλ-Φρέντρικ Χγορτ Κράμπι σε συνέντευξη Τύπου. Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εις βάρος του Μπρέιβικ αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο Τορ-Άξελ Μπους, επικεφαλής της νορβηγικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας, έχει δηλώσει ότι «από σεβασμό προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους ο δράστης πρέπει να δικαστεί για την καθεμία δολοφονία» και αυτό θα απαιτούσε επαρκή στοιχειοθέτηση.

Οι πράξεις του συνιστούν κατηγορίες για τρομοκρατία καθώς στόχευαν να εμφυσήσουν τον τρόμο στο ευρύτερο κοινό και θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 21 ετών, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Οι αρχές εξετάζουν το αν μπορεί ο Μπρέιβικ να κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για τέτοια εγκλήματα είναι 30 χρόνια κάθειρξης. Ο δικηγόρος του περιμένει ότι οι δικαστικές αρχές θα ζητήσουν την επιβολή της μέγιστης ποινής.

Η πιθανότητα να μην έδρασε μόνος του ο μακελάρης της 22ας Ιουλίου απομακρύνεται καθημερινά, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο που ερευνούν οι νορβηγικές αρχές. Για αυτό και έχουν ήδη λάβει πολλές πληροφορίες και συνεργάζονται, μεταξύ άλλων, και με το FBI.

Η αστυνομία εξετάζει και το οπτικό υλικό που ελήφθη από την κάμερα ασφαλείας και δείχνει τον ύποπτο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη της βόμβας στο κέντρο του Όσλο καθώς και τον υπολογιστή του Μπρέιβικ και την δραστηριότητά του στο internet πριν από τις επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια εβδομάδα μετά το διπλό μακελειό, η Νορβηγία θάβει τους νεκρούς της

Ο “μέντορας” του μακελάρη χαρακτήρισε διαβολικές τις επιθέσεις

Το 2012 η δίκη του μακελάρη – Σταμάτησαν οι έρευνες για αγνοούμενους

Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Όσλο – Πολίτες σε πανικό τρέχουν να σωθούν

«Πιάστε με, τώρα τελείωσα» είπε στους αστυνομικούς – Τα πρώτα λόγια του Μπρέιβικ μετά το μακελειό

«Μας σκότωνε και γελούσε» – Συγκλονιστικές ιστορίες από την Οτόγια

Δεν ήταν τυχαία η επίθεση στο νησί Ουτόγια

«Μας περίμενε με τα χέρια ψηλά» – Στιγμή στιγμή οι δραματικές στιγμές στην Οτόγια – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

“Επίθεση στην Οτόγια; Πείτε στα παιδιά σας να μας πάρουν τηλέφωνο” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε