Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκρήξεις και πυρά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ! 1 νεκρός, 25 τραυματίες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον 1 νεκρός και 25 τραυματίες από την επίθεση ενόπλων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ σύμφωνα με δηλώσεις των τοπικών αρχών στον Αφγανό δημοσιογράφο Bilal Sarwary. Το 1TV news του Αφγανιστάν έκανε αναφορά για πολλούς νεκρούς και τραυματίες στην πανεπιστημιούπολη. Μετέφεραν επίσης μαρτυρίες ότι κάποιοι από τους ενόπλους μπορεί να έχουν εισέλθει στο νοσοκομείο Noor που βρίσκεται δίπλα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, τουλάχιστον 25 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο που λειτουργεί από την ιταλική ομάδα έκτακτων αναγκών Emergency, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Το BNO NEWS κάνει λόγο για 7 νεκρούς.

Αμερικανοί «σύμβουλοι» συνδράμουν τις αφγανικές δυνάμεις στην επιχείρηση, δήλωσε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.
«Μια μικρή ομάδα συμβούλων της αποστολής Resolute Support συνδράμει αυτή τη στιγμή τις αφγανικές δυνάμεις», είπε ο αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Οι σύμβουλοι δεν έχουν μάχιμο ρόλο, συμβουλεύουν τους αφγανούς ομολόγους τους», επέμεινε ο ίδιος.
Οι «σύμβουλοι» είναι γενικά μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Εκρήξεις και πυρά ακούγονταν επί τουλάχιστον μια ώρα, ενώ πολλοί φοιτητές, παγιδευμένοι μέσα στις τάξεις τους, έστελναν μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων ζητώντας βοήθεια.
Δεκάδες στρατιώτες περικύκλωσαν το κτιριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου, που συνήθως είναι γεμάτο φοιτητές τη νύχτα.
Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, η οποία καταγράφεται δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή δύο καθηγητών του, ενός Αυστραλού και ενός Αμερικάνου, κι ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων στην αφγανική πρωτεύουσα.
Ένα νοσοκομείο που διαχειρίζεται μια ιταλική οργάνωση στην Καμπούλ ανέφερε μέσω Twitter ότι διακομίστηκαν σε αυτό τουλάχιστον πέντε τραυματίες από το Πανεπιστήμιο.
Από την Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση στο πανεπιστήμιο, που χαρακτήρισε επίθεση εναντίον του μέλλοντος του Αφγανιστάν.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ελίζαμπεθ Τριντό δήλωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν προσπαθεί να εξακριβώσει πού βρίσκονται όλα τα μέλη του προσωπικού της, να εντοπίσει να προσφέρει βοήθεια σε αμερικανούς πολίτες που πιθανόν είναι θύματα της επίθεσης.
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επισήμανε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση κι εξέφρασε έντονη ανησυχία. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι μέλη της αποστολής ξένων δυνάμεων υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν παίρνουν μέρος στην επιχείρηση για τον τερματισμό της επίθεσης, σε συμβουλευτικό ρόλο.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Bnonews, DailyBeast

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε