Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Έτοιμοι Κλίντον και Τραμπ για ένα “εκρηκτικό” debate! Περιμένουν χτυπήματα… μόνο κάτω από τη ζώνη! Παρασκήνιο που θυμίζει… House of Cards!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Το newsit.gr θα σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν! Στις 04:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος η μεγάλη μάχη
– Μεγάλης σημασίας το αποψινό debate, αφού ενδέχεται να επηρεάσει καταλυτικά 1/3 αμερικανούς υποψηφίους
– Τα πέντε σημεία στα οποία πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας
– Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε επίσημα έναν παρουσιαστή που… αποδομεί συστηματικά τον Ντόναλντ Τραμπ κι ο τελευταίος απείλησε να καλέσει μια… πρώην ερωμένη του Μπιλ Κλίντον!
– Ίσως και περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν την κόντρα που πολλοί θεωρούν πως θα έχει… αίμα
– Ντέρμπι για γερά νεύρα δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Και τι δεν έχουν πει ο ένας για τον άλλον. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ έχουν εκτοξεύσει… απίθανους χαρακτηρισμούς καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ωστόσο απόψε θα το κάνουν… τετ α τετ!

Όλα είναι έτοιμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για το πολυαναμενόμενο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων… διαδόχων του Μπαράκ Ομπάμα για το Οβάλ Γραφείο.

Οι Κλίντον και Τραμπ, έχοντας πάρει το χρίσμα από την πλευρά των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντίστοιχα, αναμένεται να προσφέρουν ένα “εκρηκτικό” θέαμα, σαράντα τρεις ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το newsit.gr θα σας μεταδώσει μέσω live blogging όλα όσα θα συμβούν κατά την διάρκεια του debate, στο οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της υγείας της Χίλαρι Κλίντον, το οποίο πολλοί αναλυτές θεωρούν μεγάλο “πλήγμα” στην προεκλογική της εκστρατεία.

Εκτιμάται ότι την πρώτη τηλεμαχία θα παρακολουθήσουν 100 εκατομμύρια τηλεθεατές, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ωστόσο ότι το υψηλό ενδιαφέρον των τηλεθεατών θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η υψηλή συμμετοχή θα ευνοούσε την Κλίντον.

Το debate έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 το βράδυ τοπική ώρα (σ.σ. 04:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Τα πέντε… SOS του cnn!

Οι αναλύσεις πριν το debate ήταν πολλές και φυσικά θα είναι ακόμη περισσότερες μετά την ολοκλήρωσή τους. Το CNN παρουσιάζει πέντε βασικά σημεία στα οποία προτείνει να έχουμε στραμμένα την προσοχή μας απόψε το βράδυ.

1) Ποιός Ντόναλντ Τραμπ θα… εμφανιστεί;

Κατά την διάρκεια της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ποτέ δεν ήταν δεδομένο ποιός… Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανίζονταν πριν από κάθε debate. Κάποιες φορές εμφανίζονταν ο… μαχητικός και εχθρικός Τραμπ και άλλες ο ανεξήγητα υποτονικός… Ντόναλντ!

“Προετοιμαζόμαστε για διαφορετικούς Τραμπ που μπορεί να εμφανιστούν. Μπορεί να είναι επιθετικός ή μπορεί απλά να… κάτσει πίσω και αυτό θα είναι δύσκολο” δήλωσε πρόσφατα η εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον, Τζένιφερ Παλμιέρι.

Αναλυτές εκτιμούν πως θα ήταν ρίσκο να υιοθετήσει ο Τραμπ μία υπέρ το δέον ανταγωνιστική πολιτική απέναντι στην Κλίντον. Από την άλλη, ωστόσο, εάν παραμείνει ήρεμος, απλά θα τροφοδοτήσει το αφήγημα πως δεν έχει το απαιτούμενο ταμπεραμέντο για να γίνει Πρόεδρος…

2) Μπορεί η Κλίντον να ακολουθήσει τη συμβουλή του Ομπάμα “να είναι ο εαυτός της”;

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις… στρατηγικές τηλεμαχίας της Χίλαρι Κλίντον από τον Μπαράκ Ομπάμα, που την αντιμετώπισε αμέτρητες φορές στις εκλογές του 2008. Η συμβουλή του ήταν η εξής: “Να είσαι ο εαυτός σου και να εξηγείς τα κίνητρά σου”.

Μέχρι στιγμής η Κλίντον έχει αδιαμφισβήτητο προβάδισμα στον τομέα της ρητορείας πάνω σε καθαρά πολιτικά ζητήματα και γνωρίζει πως πολλοί θεωρούν τον Τραμπ επιρρεπή σε… ατεκμηρίωτες δηλώσεις.

Εκεί θα προσπαθήσει να “πατήσει” για να επικρατήσει του Τραμπ, ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να το… παρακάνει για να μην περάσει την εικόνα μιας υποψήφιας που τα… ξέρει όλα.

3) Μπορεί το debate να γίνει πολύ προσωπικό

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί της προεκλογικής εκστρατείας ήταν πάμπολοι, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι στο debate μπορεί η ένταση να φτάσει στο απόγειό της και να μην λείψουν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί.

Η πλευρά Κλίντον προσέφερε στον Mark Cuban… πρώτη θέση στο debate ως επίσημο καλεσμένο της. Πρόκειται για τηλεπαρουσιαστή ο οποίος έχει εξαπολύσει ανελέητες επιθέσεις εναντίον του Τραμπ και με αυτό τον τρόπο το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον θέλει να… αποσυντονίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Στο στρατόπεδο των οποίων όμως δεν έμειναν άπραγοι και απείλησαν πως θα προσφέρουν την δική τους… παρόμοια θέση στην Gennifer Flowers, η οποία έχει ισχυριστεί πως είχε πολύχρονη σεξουαλική σχέση με τον Bill Clinton! Άουτς!

Αργότερα η πλευρά Τραμπ ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα την καλέσει, ωστόσο και μόνο η… απειλή είναι ενδεικτική του πόσο σκληρά μπορεί να γίνουν τα πράγματα απόψε, αφού και οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να προκληθούν…

4) Τα φυλετικά κριτήρια

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα αναμένεται να είναι τα φυλετικά κριτήρια, αφού το debate έρχεται ελάχιστα μετά το νέο ξέσπασμα οργής στις ΗΠΑ από τις δολοφονίες αφροαμερικανών πολιτών από λευκούς ατσυνομικούς.

Τόσο η Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν προγραμματίσει επισκέψεις στη Σάρλοτ, όπου έγιναν οι τελευταίες (αιματηρές) διαδηλώσεις μετά τα νέα περιστατικά αστυνομικής βίας, ωστόσο και οι δύο τις ακύρωσαν μετά από παρότρυνση του δημάρχου της πόλης, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση…

Οι συχνές ρατσιστικές τοποθετήσεις του Τραμπ είναι ένα ζήτημα που μάλλον μοιάζει ως πλεονέκτημα στα χέρια της Κλίντον για το αποψινό debate.

5) Όλα τα βλέμματα στον Lester Holt

Σε κανέναν δε θα ασκηθεί περισσότερη πίεση από ό, τι στον Lester Holt. Ο συντονιστής της συζήτησης, περί ου ο λόγος, που είναι ο άνκορμαν του “Nightly News”, στο NBC, είναι εξαιρετικά έμπειρος αλλά αναμένεται να μπει σε… αχαρτογράφητα νερά, αφού για πρώτη φορά καλείται να συντονίσει ένα debate.

Έως και 100 εκατομμύρια αναμένεται να είναι οι τηλεθεατές και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της συζήτησης και κατά προέκταση το πώς ο Lester Holt θα τις… διαχειριστεί.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθαν τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων, τα οποία τις τελευταίες ημέρες κάνουν… προκαταβολικά παράπονα, ούτως ώστε να τύχουν όσο το δυνατόν ευνοϊκότερης μεταχείρισης κατά την διάρκεια του debate…

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντας, ενισχύοντας τη θέση της στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν από την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων.

Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, η Κλίντον θα προηγείτο του Τραμπ στο Εκλεκτορικό Κολέγιο με 259 ψήφους έναντι 191 και θα είχε 88% πιθανότητες να φτάσει στους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση “States of the Nation”.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε εβδομαδιαίες, διαδικτυακές δημοσκοπήσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 Αμερικανοί και υπολογίζει τον αριθμό των εκλεκτόρων ανά Πολιτεία.

Το αποτέλεσμα δείχνει σημαντική άνοδο για την Κλίντον μετά από πολλές εβδομάδες. Στην προηγούμενη έρευνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχει πιθανότητες 61% να εκλεγεί με διαφορά 14 ψήφων στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Την διαφορά κάνει πλέον η Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορές της που, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πηγαίνουν στην Κλίντον. Σε ποσοστά, η Κλίντον συγκεντρώνει στη Φλόριντα 49% έναντι 45% του Τραμπ.

Ο εκκεντρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος χάνει έδαφος και στο Νέο Μεξικό, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 38% έναντι 47% για την Κλίντον. Στο Κολοράντο και τη Νεβάδα, που τις θεωρούσε “σίγουρες”, τώρα φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος. Αυτές οι Πολιτείες όλες μαζί δίνουν 20 εκλέκτορες. Από την άλλη, τα ποσοστά της Κλίντον υποχωρούν στο Όρεγκον και το Γουισκόνσιν (17 εκλέκτορες και οι δύο μαζί) όπου είναι αδύνατον να γίνει ακριβής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από

cnn.com

και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε