Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Τραμπ: Ο Πούτιν γελάει με την υποψηφιότητα της Χίλαρι

Τραμπ: Ο Πούτιν γελάει με την υποψηφιότητα της Χίλαρι

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τιμ Κέιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αντάλλαξαν φραστικά πυρά χθες, μετατοπίζοντας το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στη Ρωσία.

Ο Κέιν καταγγέλλει ότι ο Τραμπ ενθαρρύνει την κατασκοπεία, ενώ ο Τραμπ δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “γελάει” με την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Κέιν κατά του Τραμπ

Ο Κέιν επιτέθηκε στον Τραμπ στη διάρκεια ομιλίας του για την εθνική ασφάλεια που έγινε στη Βόρεια Καρολίνα. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ στη Ρωσία, αλλά και οι σχέσεις που έχουν με τη Μόσχα μερικοί από τους συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του. Παράλληλα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο σχόλιο του Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο ευχήθηκε τον εντοπισμό από Ρώσους χάκερς των χαμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

“Ο ίδιος ενθάρρυνε δημόσια τη Ρωσία να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των πολιτικών του αντιπάλων, ώστε να διαπραχθεί το αδίκημα της κατασκοπείας κατά της χώρας του”, δήλωσε ο Κέιν αναφερόμενος σε δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ.

Η πρώτη πολιτική ομιλία

Ο Τιμ Κέιν στην πρώτη σημαντική πολιτική ομιλία του από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, υπό τη Χίλαρι Κλίντον, προσπάθησε να οριοθετήσει μία διαχωριστική γραμμή, αναφορικά με το πώς ο Τραμπ θα κινηθεί για την προσέγγιση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, κάνοντας σύγκριση με την πολιτική που άσκησε η Χίλαρι Κλίντον την περίοδο 2009-2013. Η υποψήφια των Δημοκρατικών ηγήθηκε του υπουργείου των Εξωτερικών κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Την περίοδο εκείνη πραγματοποιήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία, ενώ ως επικεφαλής του Στέιν Ντιπάρτμεντ, η Κλίντον ήρθε σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Πούτιν για την προστασία των ΗΠΑ και των νατοϊκών συμμάχων, υποστήριξε ο Κέιν.

“Ο Τραμπ φαίνεται ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων”, πρόσθεσε με νόημα.

“Ο Πούτιν γελάει…”
 
Η ομιλία του Κέιν άρχισε σε λιγότερο από μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Τραμπ στη Βιρτζίνια. Στη διάρκεια της ομιλίας αυτής, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε την ικανότητα της Κλίντον να επηρεάσει τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. “Ο Πούτιν κοιτάει τη Χίλαρι Κλίντον και γελάει. Ο Πούτιν κοιτάει τη Χίλαρι Κλίντον και χαμογελάει,” πρόσθεσε ειρωνικά ο Τραμπ.

Η ανταλλαγή των φραστικών πυρών μεταξύ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές κλιμακώνεται γύρω από τα θέματα της εθνικής ασφάλειας, καθώς απομένουν δύο μήνες μέχρι την 8η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δίνει έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο ίδιος στη Βιρτζίνια συναντήθηκε με τις συζύγους των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στις γειτονικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος φάνηκε ότι άκουσε με προσοχή τις συζύγους των στρατιωτικών, μερικές από τις οποίες κρατούσαν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ποιότητα των σχολείων, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχαν υπογράψει 88 πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Τραμπ.

Προληπτική δράση

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον αναλαμβάνει προληπτικά δράση προκειμένου να εμποδίσει τον Τραμπ να αποστασιοποιηθεί από προηγούμενες δηλώσεις του για τους βετεράνους, μέσω της διοργάνωσης μιας συνέντευξης Τύπου με βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, πριν από την προεκλογική ομιλία του Τραμπ στη Βιρτζίνια.

Παράλληλα, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον προωθεί τηλεοπτική διαφήμιση, προβάλλοντας τους βετεράνους και τις οικογένειές τους. Στη διαφήμιση, οι αντιδράσεις των βετεράνων και των οικογενειών τους αντιπαραβάλλονται με δηλώσεις του Τραμπ, στις οποίες αυτός υποστήριξε ότι γνωρίζει περισσότερα για το Ισλαμικό Κράτος από τους Αμερικανούς στρατηγούς. Στην ίδια διαφήμιση, ο Τραμπ ασκεί κριτική στον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν που κρατήθηκε αιχμάλωτος στο Βιετνάμ, ενώ συγκρίνει τις δικές του θυσίες ως επιχειρηματίας με αυτές των γονιών των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε