Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Έτσι θα βάλει τον Τραμπ στην θέση του η Βασίλισσα Ελισάβετ

Έτσι θα βάλει τον Τραμπ στην θέση του η Βασίλισσα Ελισάβετ

Όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται ξένους ηγέτες, ακόμα και όσους δεν εκτιμά, η συμπεριφορά της είναι πάντα άψογη. Πάντα όμως, με τον δικό της μοναδικό τρόπο τους βάζει στην θέση τους όταν και όποτε χρειάζεται.

Όπως γράφει το Reuters, ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Σαουδική Αραβία, Sherard Cowper-Coles, θυμάται ότι η Ελισάβετ είχε καλέσει κάποτε στην Βρετανία έναν πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας.

Η υποδοχή ήταν άψογη. Στο πρόγραμμα ήταν και μια ξενάγηση στο Μπαλμόραλ. Ζήτησε λοιπόν από τον πρίγκιπα να καθίσει στην θέση του συνοδηγού του αγαπημένου της Land Rover. Μόλις εκείνος τακτοποιήθηκε, εκείνη κάθισε στην θέση του οδηγού και άρχισε η ξενάγηση στην υπέροχη εξοχή της Σκωτίας. Ο πρίγκιπας την κοίταξε με απορία και ανησυχία. Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται να οδηγούν. Και η βασίλισσα πιάνοντας το τιμόνι έστειλε το δικό της μήνυμα ενάντια σε αυτό τον περιορισμό.

Τώρα, η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου θα έρθει αντιμέτωπη με μια από τις πιο άβολες υποδοχές ξένου ηγέτη στην ζωή της. Του Ντόναλντ Τραμπ. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές στην Βρετανία κατά της επίσκεψης Τραμπ, αλλά ακόμα και αν συζητηθεί στο κοινοβούλιο η επίσκεψη θα γίνει. Κι αυτό, γιατί την ώρα που η Βρετανία είναι με το ένα πόδι εκτός ΕΕ χρειάζεται την Ουάσινγκτον περισσότερο από ποτέ.

Ειδικότερα, πρέπει τόσο η Ελισάβετ όσο και η Βρετανία να φροντίσουν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να περάσει καλά στην επίσκεψή του. Να νιώσει ευπρόσδεκτος. Είναι μια βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Και η αλήθεια είναι ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν συναντήσει χειρότερους ηγέτες από τον Τραμπ στο παρελθόν. Άλλωστε, η Βρετανία είχε πάντα μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ και καμάρωνε γι’ αυτήν. Μαζί στην ειρήνη, μαζί και στον πόλεμο.

Στην επίσκεψη που θα κάνει ο Τραμπ στην Βρετανία, τόσο η Βασίλισσα, όσο και η Τερέζα Μέι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές

Όμως, στην επίσκεψη που θα κάνει ο Τραμπ στην Βρετανία, τόσο η Βασίλισσα, όσο και η Τερέζα Μέι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Ξένοι ηγέτες και ειδικά οι αμερικανοί πρόεδροι επιθυμούσαν διακαώς να περάοσυν χρόνο τόσο με την Βασίλισσα όσο και με άλλα μέλη της οικογένειας.

Ο Μπάρακ Ομπάμα στην τελευταία του επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία για τα 90α γενέθλια της Βασίλισσας επιδίωξε να συναντήσει τόσο τον κατά πολλούς επόμενο Βασιλιά, πρίγκιπα Γουίλιαμ όσο και τον δισέγγονο της Ελισάβετ και Πρίγκιπα Γεώργιο. 

Οι επιθυμίες του Τραμπ

Ο Τραμπ εμφανίζεται ενθουσιασμένος γι’ αυτή την επίσκεψη γιατί όπως λέει η μητέρα του με καταγωγή από την Σκωτία ήταν κολλημένη με οτιδήποτε είχε να κάνει με την Βασιλική Οικογένεια. Όμως, δεν πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες του για την επίσκεψη.

Σύμφωνα με τους Sunday Times μια συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αφού ο τελευταίος έχει εκφράσει μεγάλες ανησυχίες για την στάση του αμερικανού Προέδρου σε θέματα προστασίας του περιβάλοντος. Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα πότε θα γίνει τελικά αυτή η επίσκεψη, ωστόσο γίνεται πολύ σύντομα σε σχέση με άλλες από τους προκατόχους του Τραμπ.

Η πρόσκληση συνήθως γίνεται απευθείας από το Παλάτι, όμως η απόγνωση της Τερέζα Μέι για να αποκτήσει μια προνομιακή σχέση με τον Τραμπ την ώθησε να απευθύνει η ίδια την πρόσκληση.  Οι Βρετανοί πάντως είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Πως θα συμπεριφερθεί αυτός ο ιδιόρυθμος άνθρωπος στην συνάντηση με την Βασίλισσα; Βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα τους τρελάνει όλους γιατί σκοπός του είναι να αποδείξει ότι η δική του επίσκεψη ήταν καλύτερη από εκείνη του Ομπάμα.

Η μεγαλύτερη επιθυμία του Τραμπ είναι να παίξει γκόλφ στα βασιλικά κτήματα του Μπαλμόραλ ενώ θα τον παρακολουθεί η Ελισάβετ.

Και μπορεί η επιθυμία του να γίνει πραγματικότητα ωστόσο όλοι θεωρούν ότι κάποια στιγμή με κάποιον άσο που θα κρύβει στο μανίκι της η Ελισάβετ θα του δώσει το μάθημα που του χρειάζεται. Ακόμα και αν η χώρα της χρειάζεται μια νεα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ “απελπισμένα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε