Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Φονική ενέδρα του Καντάφι στους αντικαθεστωτικούς

Σκληρές μάχες στη Λιβύη με τουλάχιστον 20 νεκρούς, σύμφωνα με τους εξεγερμένους. Υπο τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Μισράτα και Ζαουίγια, σύμφωνα με ανακοίνωση απο τη Βεγγάζη.

Δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε Ζαουίγια, Μπεν Ζάουαντ, Μισράτα και Ρας Λανούφ ενώ Τομπρούκ και Ρας Λανούφ παραμένουν στα χέρια των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν Μισράτα και Ζαουίγια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Βεγγάζης.

Την ίδια ώρα οι εξεγερμένοι απέναντι στο καθεστώς Καντάφι ανέφεραν οτι από τις μάχες σε πόλεις της ανατολικής Λιβύης κατά το τελευταίο 24ωρο “τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους”.

Από τη Βεγγάζη, εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις στη Μισράτα, σήμερα, “οι νεκροί ανέρχονται στους 15 ενώ οι τραυματίες στους 38”. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο ξένοι δημοσογράφοι, ο ένας απασχολείται στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι ‘Γαλλία 24’.

Η δημόσια τηλεόραση κατηγόρησε τους εξεγερμένους ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως “ασπίδες” σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες πόλεων.

Ο ΟΗΕ ζήτησε να καταστεί άμεσα δυνατόν “να φθάσει η ιατρική βοήθεια προς τα θύματα των βομβαρδισμών στην Μισράτα, που είτε είναι βαριά τραυματισμένα είτε, εάν δεν μπορέσουν να δεχθούν τη βοήθεια αυτήν, θα πεθάνουν”.

Οι μάχες στη Μισράτα μαίνονταν για ώρες όπου στην περίμετρο κυκλοφορούν κυβερνητικά τεθωρακισμένα, με σαφή πρόθεση να εισβάλουν στην περιοχή.

Κυβερνητικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αποθήκη με ιατρικό υλικό στην ίδια πόλη, όπως και κυβερνητικά κτήρια, που έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι.

Από την πλευρά τους, οι εξεγερμένοι δίνουν την εκδοχή ότι “ιδίως η νεολαία πανηγυρίζει στη Μισράτα γιά τη σύλληψη αρκετών καθεστωτικών, αλλά και την κατάληψη ενός τεθωρακισμένου άρματος”.

Μάχες μαίνονται και στη μικρότερη πόλη Μπιν Ζαουάντ, στα 100 χλμ.ανατολικά της Σίρτης, με απολογισμό 5 νεκρούς, 14 τραυματίες.Οι εξεγερμένοι επιχειρούν από τα δυτικά να φθάσουν στη Σίρτη, την ιδιαιτέρα πατρίδα του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ συγχρόνως οι κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν μερικές πόλεις, που έχουν περάσει στον έλεγχο των εξεγερμένων.

Κάτοικοι της Ρας Λανούφ δηλώνουν ότι οι καθεστωτικοί πληρώνουν τους κατοίκους κοντινών χωριών, γιά να λάβουν θέσεις μέσα στα σπίτια κι απ εκεί να πλήξουν τους εξεγερμένους.

Στην ίδια την Τρίπολη παρατηρούνται λαϊκοί πανηγυρισμοί, αφότου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι “πέρασαν ήδη στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων οι παραθαλάσσεις πόλεις της ανατολικής Λιβύης”.

Την ίδια ώρα οκτώ Βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν στην ανατολική Λιβύη από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Διαβάστε την είδηση για τη σύλληψη των βρετανών της επίλεκτης SAS που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε