Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΣΚΑΡ 2017· ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Φόρο σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Φόρο σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.09.2011 | 16:30
Πρώτη δημοσίευση: 28.09.2011 | 16:30

Την καθιέρωση φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2014 στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, ελπίζοντας πως θα αντλήσει 57 δις ευρώ ετησίως.

Προβλέπεται ότι οι συναλλαγές που αφορούν μετοχές ή ομόλογα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1% και εκείνες που αφορούν συμβάσεις επί παραγώγων με συντελεστή 0,01%.

Τα έσοδα από τον φόρο θα κατανεμηθούν ανάμεσα στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, ενώ μέρος του φόρου θα χρησιμοποιηθεί ως ίδιος πόρος της ΕΕ, ο οποίος θα μειώσει μερικώς τις εθνικές συνεισφορές των χωρών μελών.

Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη να αυξήσουν το τμήμα των εσόδων τους φορολογώντας τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με υψηλότερο συντελεστή.

Ουσιαστικά, με τον νέο αυτό φόρο επιδιώκεται η φορολόγηση του 85% των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα φορολογούνται.
Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα τραπεζικά δάνεια, οι ασφαλιστικές συμβάσεις και οι λοιπές συνήθεις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που διενεργούνται από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της πρότασης.

Η πρόταση θα συζητηθεί από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και η Επιτροπή θα την παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής της G20 τον προσεχή Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης : Έρχεται η τρόικα ανεβαίνει το Χρηματιστήριο   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook