Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΜΠΑΜΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 14 Αθήνα Αναλυτικά

Φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε 10 χώρες της ευρωζώνης

Φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε 10 χώρες της ευρωζώνης
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.10.2012 | 16:57
Πρώτη δημοσίευση: 23.10.2012 | 16:57

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα μια πρόταση η οποία επιτρέπει σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν έναν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Μεταξύ αυτών των χωρών και η Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενόψει της ενισχυμένης συνεργασίας στο θέμα αυτό, καθώς οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου σε όλη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να επιτρέψει στις δέκα αυτές χώρες να προχωρήσουν με την επιβολή του φόρου αυτού και επιβεβαίωσε ότι αυτός δεν θα βλάψει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Τώρα μένει να συμφωνήσουν με την πρόταση αυτή οι 27 χώρες μέλη με ενισχυμένη πλειοψηφία και στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για να ισχύσει. Η Επιτροπή ελπίζει ότι θα η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2011 προβλέπει τη φορολόγηση όλων των συναλλαγών που γίνονται μέσω των χρηματοοικονομικών θεσμών.

Το σχέδιο προβλέπει την θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που θα φτάνει το 0,1% για τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρεόγραφα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ούτως ώστε να συγκεντρώνεται, σε ετήσια βάση, ένα ποσό περίπου 57 δισ. ευρώ στην κλίμακα της ΕΕ.

Οι δέκα χώρες που έστειλαν μια επιστολή στην Επιτροπή εκφράζοντας την επιθυμία τους να υιοθετηθεί μια ενισχυμένη συνεργασία στο θέμα αυτό είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία. Η Εσθονία έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία της να συμμετάσχει, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τη σχετική επιστολή από τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: "Είναι θέμα δικαιοσύνης: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κόστος της κρίσης το μοιράζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας αντί να το επωμίζονται οι απλοί πολίτες".

"Ο φόρος αυτός μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ, ένα εισόδημα που χρειάζονται πολύ τα κράτη μέλη αυτή τη δύσκολη περίοδο", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.
Tags: ΒΕΛΓΙΟ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά
  2. Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα
  3. Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς! Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς!
  4. Προσφυγικό: Ο ακροδεξιός Φράνκεν αποσύρει από τα ελληνικά νησιά τους Βέλγους εμπειρογνώμονες! Προσφυγικό: Ο ακροδεξιός Φράνκεν αποσύρει από τα ελληνικά νησιά τους Βέλγους εμπειρογνώμονες!
  5. Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης: “Αλόγιστη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία” Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης: “Αλόγιστη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία”
  6. Συμφώνησε το Βέλγιο για τη CETA – Ικανοποίηση σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συμφώνησε το Βέλγιο για τη CETA – Ικανοποίηση σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook