Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Ευρώπη σέρνει την Google στα δικαστήρια;

Οι Financial Times εκτιμούν πως βρισκόμαστε κοντά στην πιο σημαντική διατλαντική ρήξη για υπόθεση ανταγωνισμού και πως είναι σχεδόν αδιανόητο να μην υποστεί κάποιες επιπτώσεις η Google.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Ώρα αποφάσεων για την Google

”Μετά από δύο χρόνια ερευνών και αρκετές σκληρές δηλώσεις, είναι σχεδόν αδιανόητο να μην υποστεί κάποιες επιπτώσεις η Google. Πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις ωστόσο, αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει κριθεί εάν ο κ. Almunia θα προχωρήσει στην πιο σημαντική διατλαντική ρήξη για υπόθεση ανταγωνισμού μετά την υπόθεση της Microsoft, ή αντιθέτως εάν θα επιλέξει να προχωρήσει σε έναν γρήγορο συμβιβασμό με την Google.

Για την Google η στιγμή της αλήθειας έφτασε και βρίσκεται στα χέρια των Βρυξελλών. Παρά την μικρή απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο επίτροπος Ανταγωνισμού Joaquin Almunia δήλωσε ότι θα υπάρξει σύντομα απόφαση για την Google.

Μετά από δύο χρόνια ερευνών και αρκετές σκληρές δηλώσεις, είναι σχεδόν αδιανόητο να μην υποστεί κάποιες επιπτώσεις η Google. Πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις ωστόσο, αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει κριθεί εάν ο κ. Almunia θα προχωρήσει στην πιο σημαντική διατλαντική ρήξη για υπόθεση ανταγωνισμού μετά την υπόθεση της Microsoft, ή αντιθέτως εάν θα επιλέξει να προχωρήσει σε έναν γρήγορο συμβιβασμό με την Google.

Οι καταγγελίες εναντίον της εταιρείας συνοψίζονται σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι ότι η Google δίνει άδικο πλεονέκτημα στις δικές της υπηρεσίες κατά την σειρά εμφάνισης στη μηχανή αναζήτησης. Εάν επί παραδείγματι πληκτρολογήσουμε στην αναζήτηση το όνομα μίας περιοχής ή τον κωδικό δύο αεροδρομίων, πρώτος στη λίστα θα εμφανιστεί ο σχετικός χάρτης της Google ή οι δικές της προτάσεις για τις πτήσεις με συγκεκριμένες τιμές.

Για άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους κλάδους – που επί παραδείγματι προσφέρουν χάρτες ή ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις μηχανές αναζήτησης – αυτό ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Μπορεί να έχουν προκύψει και άλλες μορφές προβολής στο Internet – όπως τα site κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Twitter – αλλά ακόμη δεν έχει μειωθεί η ισχύς των μηχανών αναζήτησης.

Το δεύτερο θέμα αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Google χειρίζεται τους αλγόριθμους για να πλήξει τους αντιπάλους της. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε «εξορίζοντάς» τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης, είτε μειώνοντας την απολύτως σημαντική αξιολόγηση ποιότητας που καθορίζει και το πόσο πρέπει να πληρώσει ο κάθε διαφημιζόμενος. Όσο χαμηλότερη η ποιοτική αξιολόγηση, τόσο περισσότερο θα πρέπει να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος για μία προβεβλημένη διαφήμιση.

Από τα δύο αυτά θέματα, το πρώτο είναι πιο επιδεκτικό σε άμεση ρυθμιστική επέμβαση. H Google, δικαίως, υποστηρίζει ότι όσοι χρησιμοποιούν την μηχανή αναζήτησης θέλουν γρήγορες απαντήσεις και όχι μία απλή λίστα των link για άλλες ιστοσελίδες. Οι απαντήσεις αυτές όμως, θα μπορούσαν να δίνονται και από υπηρεσίες άλλων εταιρειών, όχι μόνο της Google.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ένα αντίστοιχο προηγούμενο στο οποίο μπορούν να βασιστούν. Πριν από τρία χρόνια ανάγκασαν την Microsoft να προσφέρει στους χρήστες των Windows τη δυνατότητα να επιλέγουν με ποιον browser θα περιηγηθούν στο διαδίκτυο, ενώ μέχρι πρότινος είχαν μόνο την επιλογή του Internet Explorer. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να προσαρμόσει την επιφάνεια αναζήτησης ώστε να υποκινούνται οι χρήστες να επιλέγουν συγκεκριμένες υπηρεσίες. Και η Google κάποτε παρουσίαζε στους χρήστες πολλές διαφορετικές επιλογές για το ποιους χάρτες θα χρησιμοποιήσουν.

Το δεύτερο θέμα – η αντιμετώπιση της όποιας μεροληπτικής μεταχείρισης μέσω των αλγόριθμων της Google – είναι πιο δύσκολη περίπτωση. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αρχίσουν να εποπτεύουν τους αλγόριθμους. Το άλλο άκρο, η επιβολή κάποιου είδους δομικού διαχωρισμού στην εταιρεία ώστε να μειωθούν τα κίνητρα για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης προς όφελος της Google, θα ήταν δρακόντεια επιλογή και αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε διατλαντική ρήξη. Ακόμη και στην περίπτωση της Microsoft, η Κομισιόν δεν ζήτησε διάσπαση της εταιρείας.

Κατά συνέπεια, η πιο πιθανή εκδοχή είναι να επιβληθεί στην Google να ακολουθήσει κάποια μικρά διαδικαστικά βήματα και να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις – με απειλές σκληρών ποινών στο μέλλον. Η Google ήδη πράττει πολλά βοηθώντας τις εταιρίες να σχεδιάσουν τις ιστοσελίδες τους, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές με την υπηρεσία αναζήτησης και σε ορισμένες περιπτώσεις απαντά άμεσα σε καταγγελίες. Η κωδικοποίηση των διαδικασιών όμως, θα μειώσει τον κίνδυνο ενός προφίλ αυθαιρεσίας για την εταιρεία.

Θα μπορούσε να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ της Google με τις ρυθμιστικές αρχές. Εάν υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές στην μηχανή αναζήτησης ώστε να παρουσιάζονται περισσότερες επιλογές στους χρήστες και παράλληλα προχωρήσει η Google σε δύο μικρούς ακόμη συμβιβασμούς (όπως να καθιστά ευκολότερο για τους διαφημιστές να μεταφέρουν την διαφημιστική τους εκστρατεία σε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης χωρίς να πρέπει να ξεκινούν κάθε φορά εκ του μηδενός) τότε υπάρχει έδαφος για συμφωνία.

Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Almunia θεωρεί ότι ένα τέτοιο πακέτο λύσεων αρκεί για να περιοριστεί η αυξανόμενη ισχύς της Google. Και βεβαίως από το εάν η ίδια η Google αισθάνεται ότι πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που κατά την ίδια είναι αδικαιολόγητες.

Κρίνοντας από τα παραδείγματα του παρελθόντος, οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές δείχνουν πρώτες τις διαθέσεις τους – ανακοινώνοντας μία επίσημη ανακοίνωση των καταγγελιών – και στη συνέχεια διαπραγματεύονται. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως ακριβώς θα ενεργήσει ο στοχαστικός και σχολαστικός κ. Almunia.

Αδιαμφισβήτητα, ακόμη και εάν η Google, συμφωνήσει σε κάποιους… μη ενοχλητικούς συμβιβασμούς, το θέμα δεν θα έχει λήξει εδώ. Όπως έδειξε και η περίπτωση της Microsoft, τέτοιες μάχες δεν κρίνονται από τον πρώτο γύρο.

Υπάρχουν και άλλα θέματα που συγκεντρώνονται στον φάκελο Google. Μεταξύ αυτών, η ενίσχυση της επιρροής του λειτουργικού συστήματος των κινητών τηλεφώνων Android, που έχει ήδη συγκεντρώσει τα πυρά από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες διαμαρτύρονται ότι αναγκάζονται να δεχθούν και άλλες υπηρεσίες της Google. Το θέμα αυτό, δεν αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε αυτή την φάση, αλλά σύντομα θα τεθεί. Για την Google, φαίνεται πως αυτή η διαμάχη είναι μόνο η αρχή”.

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε