Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Κίνα έγινε τρίτη δύναμη στο ΔΝΤ

Η Κίνα έγινε τρίτη δύναμη στο ΔΝΤ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.11.2010 | 08:33
Πρώτη δημοσίευση: 13.11.2010 | 08:25

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το μερίδιο συνεισφοράς της Κίνας στα οικονομικά του οργανισμού θα αυξηθεί από το 3,72% στο 6,39%.

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την απόφαση αυτή, που ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου από το συμβούλιο διοίκησής του, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής των πλουσίων και αναδυομένων χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Σεούλ. Προσδιόρισε τις αναλογικές μερίδες των είκοσι πιο σημαντικών κρατών-μελών του ΔΝΤ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G20 τάχθηκαν επίσημα υπέρ μιας μεταρρύθμισης των αναλογικών μερίδων του ΔΝΤ, η οποία θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα "μία μεγαλύτερη εκπροσώπηση των δυναμικών αναδυομένων αγορών και των αναπτυσσομένων χωρών".

Η Κίνα, η οποία σαφώς υπο-εκπροσωπείτο έπειτα από πολλά χρόνια ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης, είναι η μεγάλη κερδισμένη της μεταρρύθμισης.

Από έκτη πιο σημαντική χώρα του Ταμείου, θα γίνει η τρίτη, πίσω από τις ΗΠΑ (17,41% των αναλογικών μερίδων) και την Ιαπωνία (6,46%) και μπροστά από τη Γερμανία (5,59%) και τη Γαλλία και τη Βρετανία (4,23% η κάθε μία).

Τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας, που υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο, θα αυξηθούν από το 3,65% στο 6,07%.

Η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί, ωστόσο, αμέσως. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί τις ερχόμενες εβδομάδες από το Συμβούλιο των διοικητών, όπου εκπροσωπείται το σύνολο των 187 κρατών μελών. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο από τουλάχιστον 111 χώρες που κατέχουν τουλάχιστον το 60% των δικαιωμάτων ψήφου. Η φάση αυτή μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook