Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Κραφτ «απειλεί» τη Μέρκελ για την καγκελαρία!

Η Κραφτ «απειλεί» τη Μέρκελ για την καγκελαρία!

Το 43% των Γερμανών ψηφοφόρων δήλωσε πως θα στηρίξει τη νικήτρια των εκλογών στη Ρηνανία – Βεστφαλία εάν είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Αντίθετα το 34% επιθυμεί την επανεκλογή της Α. Μέρκελ

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, που, πέρα από τις πιέσεις τις οποίες δέχτηκε στο G8, χάνει έδαφος και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Aνγκελα Μέρκελ ακούει στο όνομα Χανελόρε Κραφτ, η οποία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Zeit», προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι της καγκελαρίου.

Η Κραφτ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στη διεκδίκηση της Καγκελαρίας το 2013, ωστόσο οι Γερμανοί ψηφοφόροι της δείχνουν τον δρόμο προς το Βερολίνο, καθώς το 43% των ερωτηθέντων προτιμούν τη νικήτρια των τοπικών εκλογών στη Ρηνανία-Βεστφαλία να κυβερνήσει τη χώρα, έναντι του 34% που δηλώνουν… πίστη στη Μέρκελ.

Πιέσεις προς την Κραφτ ασκεί και η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που την καλεί να αναμετρηθεί με τη Μέρκελ, όχι μόνο εξαιτίας της δημοφιλίας της αλλά και της πλατφόρμας της που είναι ευρέως αποδεκτή από τον κόσμο.

Η Κραφτ είχε ταχθεί εναντίον της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η γερμανική κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι είναι προτιμότερο και κοινωνικά δικαιότερο να δανειστεί κανείς χρήματα τώρα, παρά να πρέπει αργότερα να επανορθώσει τη ζημιά που θα έχει υποστεί η κοινωνία με πολύ μεγαλύτερο κόστος. «Το μοντέλο που ακολουθεί η Κραφτ είναι αυτό που θα μας βγάλει από την αμυντική στάση ως κόμμα» δήλωσε ο επικεφαλής του SPD στο Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, Ραλφ Στέγκνερ.

Οντως, η μέχρι τώρα στάση της αποκαλούμενης «τρόικας», δηλαδή των τριών υποψηφίων των Σοσιαλιστών για την Καγκελαρία, δεν έχει αποδειχθεί αρκετά δυναμική και αποτελεσματική. Οι Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Πέερ Στάινμπρουκ και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ φαίνεται ότι τρώνε τη… σκόνη της Κραφτ, η οποία εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να προηγείται και των τριών πιθανών αντιπάλων της Μέρκελ.

Εν μέσω της ευφορίας που επικρατεί στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ο αρχηγός του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt» την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με την αιτιολογία ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δεξιού συνασπισμού είναι «μπλοκαρισμένη» και δεν προχωρά σε βασικούς τομείς εσωτερικής πολιτικής.

Τα λόγια του Γκάμπριελ δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, και η Ανγκελα Μέρκελ το γνωρίζει. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν πλειοψηφία στα κόμματα που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση, δηλαδή το CDU, CSU και FDP. Επιπλέον, οι διαφωνίες τους σε καίρια ζητήματα, όπως η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών αντιδραστήρων, η καθιέρωση κατώτατου μισθού και το δημοσιονομικό σύμφωνο μοιάζουν αγεφύρωτες, και τα στελέχη συνομιλούν μέσω
δηλώσεων στα ΜΜΕ. Προκειμένου να δώσει λύση η Μέρκελ προσανατολίζεται σε μια σύνοδο «κορυφής» μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα.

Σημαντικό πλήγμα για την καγκελάριο ήταν και η απομάκρυνση του ηττημένου στη Ρηνανία – Βεστφαλία, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η πρωτοφανής σκληρότητα της Μέρκελ, με την οποία αντιμετώπισε τον πρώην στενότατο συνεργάτη της, ενόχλησε και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, που έσπευσαν να την κατηγορήσουν για αυταρχισμό και σπασμωδικές αντιδράσεις λόγω της συντριπτικής ήττας στις τοπικές εκλογές.

Στη συνέχεια βγήκαν πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως η υπ.Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βόλφγκα-νγκ Σόιμπλε, που υποστήριξαν ότι έπραξε το καλύτερο για την παράταξη και τη χώρα.

Ο Ρέτγκεν, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί χωρίς να προκαλέσει μερικούς… μετασεισμούς: σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, πολύ σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη συμφωνία που είχε προηγηθεί των τοπικών εκλογών αλλά και το παρασκήνιο της αποπομπής του από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Μάλιστα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει και το πόστο του αναπληρωτή επικεφαλής του CDU, το οποίο κατέχει από το 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι η γυναίκα που κάνει την Μέρκελ να βλέπει εφιάλτες – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε