Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς – Απελευθερώνεται Ισραηλινός όμηρος και χιλιάδες Παλαιστίνιοι

Οι γονείς του νεαρού στρατιώτη που κρατείται στη Γάζα

Χρόνια ολόκληρα απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ και οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία: ο Σαλίτ, μετά από πέντε χρόνια ομηρείας, θα αφεθεί ελεύθερος, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η συμφωνία μάλιστα επικυρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και από τους υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου. Την υπερψήφισαν 26 υπουργοί, ενώ τρεις, μεταξύ των οποίων και ο εθνικιστής υπουργός Εξωτερικών, Αβιντόρ Λίμπερμαν, διαφώνησαν.

Ανάμεσα στους 1.027 Παλαιστίνιους που θα απελευθερωθούν δε θα είναι ο Μαρουάν Μπαργούτι, εξέχουσα μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα και της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή. Το Ισραήλ αρνήθηκε την απελευθέρωσή του.

Εκτός συμφωνίας, όπως όλα δείχνουν, θα μείνει και ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Άχμαντ Σααντάτ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών.

Η είδηση της επικείμενης απελευθέρωσης του Γκιλάντ Σαλίτ, κινητοποίησε δεκάδες συμπαθούντες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία του Νετανιάχου, για να εκφράσουν τη χαρά τους για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Σαλίτ (Γάλλος στην υπηκοότητα) μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μέσα σε μερικές μέρες. Ο 25χρονος οδηγός άρματος μάχης απήχθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές και κρατείται στη Γάζα από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από τον Ιούνιο του 2006.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, απηύθυνε μήνυμα στον πατέρα του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείται στη Γάζα εδώ και πέντε χρόνια, Νοάμ Σαλίτ, να “μοιραστεί την ελπίδα του” για την απελευθέρωση του γιού του και τον διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Μπεντζαμιν Νετανιάχου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε