Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ξεκινάει το θρίλερ για την Κύπρο στις Βρυξέλλες

Ξεκινάει το θρίλερ για την Κύπρο στις Βρυξέλλες

Στις 14.30 η συνάντηση Αναστασιάδη – Ρομπάι – Μπαρόζο. Θα ακολουθήσουν επαφές με Λαγκάρντ και Ντράγκι. Για ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας προειδοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 19.00, που θα κρίνει το μέλλον της Κύπρου.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και στις αποφάσεις που θα ληφθούν μετά το μεταμεσονύχτιο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στις 14.30 ο Κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και σύμφωνα με εκπρόσωπο του τελευταίου, ο κ. Ρομπάι “θα διευθύνει σήμερα μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, για να διευκολυνθεί μια λύση για την Κύπρο”.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας) στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα εχει επίσης συνομιλίες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο και η συνεδρίασή τους πρόκειται να αρχίσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Συμφωνία ή χρεοκοπία

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Στυλιανίδης, σε γραπτή του δήλωση, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας.

«H διάσωση της κυπριακής οικονομίας και η αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας είναι ο στόχος της δύσκολης αποστολής του προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες», τονίζει ο Χρίστος Στυλιάνιδης, ο οποίος συνοδεύει τον Κύπριο πρόεδρο.

Επισημαίνει ακόμα ότι «αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση, δεν θα αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία» .

Εξάλλου, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη, η οποία, όπως υποστηρίζει «βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει να κάνει με την απαίτηση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τράπεζα Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας, όπως αυτό προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη, γιατί η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας (ΕΛΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Από το Νοέμβριο του ’11 είχε προειδοποιήσει η τρόικα την Κύπρο – Στο Eurogroup κρίνεται το μέλλον της – Oι απαιτήσεις του ΔΝΤ που έφεραν την εμπλοκή

Στο Eurogroup “παίζεται’ το μέλλον της Κύπρου – Το ολονύχτιο θρίλερ και η εμπλοκή με το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ στραγγαλίζει την Κύπρο – Νέες απαιτήσεις, εμπλοκή και μεταμεσονύχτιο θρίλερ – Όλα κρίνονται στις Βρυξέλλες

Συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου με τις ευλογίες του Eurogroup – Με «κούρεμα» καταθέσεων σώζονται τράπεζα Κύπρου και ταμεία Πρόνοιας

Σώζεται η τράπεζα Κύπρου – Κατ’ αρχήν συμφωνία για «κούρεμα» 25% σε όλες τις τράπεζες – Στις Βρυξέλλες θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος

Νέο δραματικό μήνυμα Αναστασιάδη στο twitter: Παλεύουμε να σώσουμε την οικονομία

“Η ΕΚΤ γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο πριν την ένταξή της στην ευρωζώνη”

Οι Γερμανοί προτείνουν να χρεοκοπήσει η Κύπρος

Παράθυρο συμφωνίας με την τρόικα στην Κύπρο; Ντάισελμπλουμ στο twitter: Αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup

Παίζουν με το μέλλον της Κύπρου – Η τρόικα μοιράζει τα χαρτιά και κρίνει πότε θα γίνει το Eurogroup

Παράταση στο θρίλερ της Κύπρου – Κούρεμα σε όλες τις τράπεζες απαιτεί η τρόικα – Στον αέρα το Eurogroup

Προκλητικός Μπαγίς: Να χρησιμοποιήσει η Κύπρος την τούρκικη λίρα

Η… «καρχαρίας» Μέρκελ πίνει το αίμα της Κύπρου – Συγκλονιστικά σκίτσα

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: «κούρεμα» καταθέσεων και στην Ισπανία!

Κύπρος: Τι προβλέπει το Σχέδιο Προστασίας για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων

Απίστευτη ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Κύπρο – «Να προσέχετε τα λεφτά σας» – «Βλέπουν» ακόμη και… τρομοκρατική απειλή!

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο – ΤΩΡΑ κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα – Με αεροπλάνο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Τίποτα δεν τελείωσε για την Κύπρο – «Κουρεύουν» και την Τράπεζα Κύπρου – Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες για να σώσουν ό,τι μπορούν

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ – Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε