Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Καλυμμένα από χιόνια τα Βαλκάνια

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η κεντρική και βόρεια Ευρώπη στο έλεος του χιονιά. Τώρα, ήρθε η σειρά των Βαλκανίων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και οι χιονοπτώσεις.

Στη Βουλγαρία, χιόνι, ύψους πέντε εκατοστών θα καλύψει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σχεδόν όλη τη χώρα, καθώς, ήδη από το βράδυ της Κυριακής, ξεκίνησε η χιονόπτωση, κυρίως στα νοτιοδυτικά και κάλυψε αρκετές περιοχές της χώρας. Εκτός από βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και οι χιονοπτώσεις, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από -5 βαθμούς Κελσίου μέχρι 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 5 βαθμούς Κελσίου. Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, η μέγιστη θερμοκρασία θα “αγγίξει” τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Σόφια, η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τον αποχιονισμό, ήδη, προχώρησαν στη ρίψη υλικού σε περιοχές της πρωτεύουσας για να αποτραπεί ο παγετός, έπειτα από τη χιονόπτωση.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες σε όλη τη Βουλγαρία διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Τα μοναδικά σημεία, όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα είναι στη Ζλαταρίτσα και στο Ντιούλινο, όπου απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Στην Αλβανία, η χιονόπτωση ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα, στα βορειοανατολικά, το χιόνι να καλύψει αρκετές περιοχές, όπως το Κούκες και να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες που συνδέουν την πόλη με μικρότερους δήμους και χωριά, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, Αζέμ Τέμα.

Εξάλλου, η χιονόπτωση στην περιφέρεια της Τροπόγια προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους βασικούς οδικούς άξονες που συνδέουν την περιοχή με το εθνικό οδικό δίκτυο.

Στην πόλη Σκόδρα, 12 σχολεία δημοτικού και έξι γυμνάσια λειτούργησαν ξανά έπειτα από δεκαπενθήμερη διακοπή, η οποία προκλήθηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η χιονόπτωση που σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες, προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες (-17 βαθμούς Κελσίου) θέτουν σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς, η χώρα, πρόσφατα επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.

Στη Σλοβενία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “STA”, η θερμοκρασία “άγγιξε” τους -9 βαθμούς, κυρίως στα ορεινά της χώρας και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Στην Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη “υποδέχθηκε” τα πρώτα της χιόνια για το 2010, ενώ στα “λευκά” ντύθηκαν πολλές πόλεις, όπως η Άγκυρα, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν… ρίσκο!

Το περασμένο διήμερο, η χιονόπτωση και οι δυνατοί άνεμοι “παρέλυσαν” τις καθημερινές δραστηριότητες σε πόλεις της Ανατολίας, ενώ σε χιονοδρομικά κέντρα, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 εκατοστά. Παρά τον “χιονιά”, αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν ρομαντική διάθεση και έκαναν βόλτα στους χιονισμένους δρόμους, ενώ μικρά παιδιά άρπαξαν την ευκαιρία και έπαιξαν χιονοπόλεμο και έκαναν χιονάνθρωπους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε