Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Καταδίκη της Λετονίας για απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου

Καταδίκη της Λετονίας για απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 27.11.2012 | 22:04

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε απόφασή του σχετικά με τις συνθήκες κράτησης Λετονού ισοβίτη.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Βάλεριτζ Σάβικς, ο οποίος εκτίει μέχρι και σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης στην φυλακή Τζελγκάβα της Λετονίας για βιασμό, ληστεία και δολοφονία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχθηκε, με απόφαση του, ότι οι συνθήκες κράτησης του προσφεύγοντα, τον Δεκέμβριο του 2004 και τον Αύγουστο του 2009, ήταν αντίθετες με τις διατάξεις της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Ο Σάβικς είχε υποστηρίξει στην προσφυγή του ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές, βρίσκονταν συνεχώς σε απομόνωση, δεμένος στο κρεβάτι του, συνοδεύονταν από σκύλους στον προαυλισμό του και υποβάλλονταν σε τακτικές σωματικές έρευνες, κατά τις οποίες αναγκαζόταν να γδύνεται εντελώς και να εμφανίζει τα γεννητικά του όργανα.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Λετονία και την υποχρέωσε να καταβάλει και 5.000 ευρώ στον κρατούμενο για ηθική βλάβη.   Διαδώστε αυτό το άρθρο