Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μαζικές κινητοποιήσεις και στη Νέα Ζηλανδία

Μαζικές κινητοποιήσεις και στη Νέα Ζηλανδία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.10.2010 | 09:25
Πρώτη δημοσίευση: 20.10.2010 | 09:25

Χιλιάδες Νεοζηλανδοί εργαζόμενοι κατέβηκαν σήμερα στις κινητοποιήσεις εναντίον των σχεδίων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να αλλάξει το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Οι αλλαγές που εισηγείται η κυβέρνηση προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι εργοδότες στη χώρα θα μπορούν να απολύουν νέους εργαζόμενους μέσα σε 90 ημέρες χωρίς αιτιολογία· να απαιτούν ιατρική βεβαίωση για οποιαδήποτε απουσία λόγω ασθενείας, όσο μικρή κι εάν είναι· να περικόπτουν τα διαλείμματα για φαγητό· και να περιορίζουν την πρόσβαση συνδικαλιστών στους χώρους εργασίας.
 
Η Χέλεν Κέλι, πρόεδρος της εθνικής Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ήδη υφίστανται το βάρος της νέας αύξησης 2,5% στο φόρο κατανάλωσης και υπηρεσιών, που ανέρχεται σε 15%, και οι ισχνές φοροαπαλλαγές δεν τους βοηθούν σε τίποτε.

"Και τώρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εντάξει να επιτεθεί ξανά στους εργαζόμενους θεσμίζοντας ένα σύνολο άδικων εργασιακών νόμων που διαγράφουν τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και μακροπρόθεσμα έχουν στόχο τις μειώσεις των μισθών. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία αυτή για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα ώσπου να μας επιστραφούν και να παραμείνουν και για τις μελλοντικές γενιές εργαζομένων".
 
Σύμφωνα με συνδικαλιστές πάνω από 15.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στις πρωινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
 
"Αυτές οι πολιτικές δεν είναι μόνο αντεργατικές, είναι και αντεθνικές, διότι η οικονομική ανάκαμψη της Νέας Ζηλανδίας θα εξαρτηθεί από τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες που όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος Τρέβορ Μάλαρντ.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook