Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέρντοκ: “Δεν ζήτησα ποτέ από πρωθυπουργό τίποτα”!

Ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ καταθέτει. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ καταθέτει. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ ξεκίνησε σήμερα να καταθέσει στην ανεξάρτητη επιτροπή η οποία ερευνά τις πρακτικές των μέσων ενημέρωσης την ώρα που η κυβέρνηση Κάμερον δέχεται έντονες πιέσεις ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις της οικογένειάς του με πολιτικούς.

Ο 81 ετών Αυστραλός, ο οποίος έχει και αμερικανική υπηκοότητα, αναμένεται να καταθέσει με λεπτομέρειες στην αποκαλούμενη επιτροπή Λίβεσον για τη σχέση ανάμεσα σε βρετανικές κυβερνήσεις και την αυτοκρατορία του των μήντια τις περασμένες δεκαετίες.

Η κατάθεσή του στη δικαστική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο δικαστής Μπράιαν Λίβεσον, ακολουθεί τη χθεσινή του γιού του Τζέιμς Μέρντοκ.

Στη διάρκεια της κατάθεσης του Τζέιμς δόθηκαν στη δημοσιότητα μια σειρά από e-mails που κυκλοφόρησαν εσωτερικά τα οποία δείχνουν τους “ανάρμοστα” στενούς δεσμούς ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ και έναν λομπίστα του Μέρντοκ σχετικά με μια πλειοδοσία του μεγαλοεκδότη για την εξαγορά του βρετανικού τηλεοπτικού δορυφορικού δικτύου BSkyB.

Ωστόσο, ο μεγιστάνας αποσύρθηκε από τη συμφωνία στο ζενίθ του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο οποίο ενεπλάκησαν κάποιες εφημερίδες του στη Βρετανία τον περασμένο χρόνο.

Σήμερα ο Ρούπερτ Μέρντοκ παραδέχτηκε κάποιες “καταχρήσεις” ως προς τον τρόπο εργασίας της μηντιακής του αυτοκρατορίας στη Βρετανία, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν κυκλοφορήσει και κάποιοι “μύθοι” σε σχέση με το τι συνέβη.

“Δεν ζήτησα ποτέ από πρωθυπουργό τίποτα. Δράττομαι της ευκαιρίας να διαψεύσω κάποιους μύθους”, είπε ο Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο Μέρντοκ αναμένεται να περιγράψει τις σχέσεις του με τις διαδοχικές κυβερνήσεις από τότε που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη βρετανική αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Ακόμα αναμένεται να καταθέσει και για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε “θαυμαστής” της Μάργκαρετ Θάτσερ, της πρώην πρωθυπουργού των Συντηρητικών, ο ίδιος είπε: “Έγινα αφότου εξελέγη”. Η Θάτσερ ανήλθε στην εξουσία το 1979.

Σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον όμιλο Μέρντοκ

Ένας εκ των ειδικών συμβούλων του υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ παραιτήθηκε σήμερα εξηγώντας ότι οι επαφές του με την αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοκ ήταν πολύ στενές την εποχή που ο όμιλος επιχειρούσε να εξαγοράσει το δορυφορικό τηλεοπτικό μπουκέτο BSkyB.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που εξετάζει τις πρακτικές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης πληροφορήθηκε την Τρίτη ότι υπάρχουν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκαλύπτουν τις ιδιαίτερες επαφές μεταξύ του ομίλου News Corp του Μέρντοκ και των συμβούλων του υπουργού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Άνταμ Σμιθ, ειδικός σύμβουλος του Χαντ, παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις του με ορισμένα διευθυντικά στελέχη του News Corp ήταν “υπερβολικά” στενές. Προσπάθησε ωστόσο ταυτόχρονα να απαλλάξει από τις ευθύνες του τον υπουργό του οποίου την παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση των Εργατικών.

“Μολονότι πιστεύω σταθερά ότι η διαδικασία (για να ληφθεί απόφαση αν θα πουληθεί ή όχι το BSkyB στον News Corp) ακολουθήθηκε με ευσυνειδησία και αμεροληψία, είναι φυσικό επακόλουθο, δεδομένων των πράξεών μου, να παραιτηθώ από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Τζέρεμι Χαντ”, σημειώνει.

Το 2010 ο όμιλος Μέρντοκ, που κατέχει το 39,1% του BSkyB, είχε καταθέσει προσφορά 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει το σύνολο του δορυφορικού “μπουκέτου”. Αναγκάστηκε όμως να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς τον Ιούλιο του 2011, εν μέσω των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που διέπρατταν ορισμένες βρετανικές εφημερίδες του ομίλου.

Ο Μέρντοκ παραδέχτηκε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κάμερον την εξαγορά του δικτύου BSkyB

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε