Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

NASA: Έτσι ακούγεται ένας μετεωρίτης όταν πέφτει στο έδαφος του Άρη

NASA: Έτσι ακούγεται ένας μετεωρίτης όταν πέφτει στο έδαφος του Άρη
Φωτογραφία Reuters / NASA's Mars Reconnaissance Orbiter

Έναν πρωτοφανή ήχο κατέγραψε το InSight της NASA, αυτόν από έναν μετεωρίτη που πρόσκρουσε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Όμως, δεν είναι – ίσως – αυτό που θα περιμέναμε…

Το InSight συνεχίζει την αποστολή του στον πλανήτη Άρη και η NASA δημοσίευσε τον ήχο του μετεωρίτη στον λογαριασμό της στο SoundCloud. Κάποιος θα περίμενε να ακούσει έναν εκκωφαντικό ανατριχιαστικό θόρυβο, όπως φανταζόμαστε όλοι ότι θα κάνει η πτώση ενός μετεωρίτη στην επιφάνεια ενός πλανήτη.

Όμως, ο παράξενος έως και υπόκωφος ήχος οφείλεται στο ότι τα ηχητικά κύματα της πρόσκρουσης κινούνται μέσα από την ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη, που σημαίνει ότι οι ήχοι χαμηλών συχνοτήτων κινούνται πιο γρήγορα από αυτούς των υψηλών. 

Σημειώνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και στις ερήμους της Γης. Άρα, όπως εξηγεί η NASA, «ένας παρατηρητής κοντά στην έκρηξη λοιπόν θα άκουγε ένα ισχυρό “μπαμ”, ένας άλλος όμως αρκετά χιλιόμετρα μακριά θα άκουγε πρώτα το μπάσο, δημιουργώντας αυτό το “μπλουπ” που ακούστηκε».

Το Mars Reconnaissance Orbiter πέταξε πάνω από το μέρος όπου εκτιμάται ότι σημειώθηκε η πρόσκρουση και με τις εικόνες που μετέδωσε επιβεβαιώνει ότι δημιουργήθηκε κρατήρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις