Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι πρώτες μαρτυρίες της τραγωδίας στην Ελβετία – “Όλες οι θέσεις τινάχτηκαν στον αέρα. Βρέθηκα στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο καθίσματα”

Η σχολική φωτογραφία της τάξης των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους. ΦΩΤΟ REUTERS

Τι λέει μια 12χρονη μαθήτρια που γλίτωσε από το δυστύχημα. Οι πρώτες μαρτυρίες από το δυστύχημα που βύθισε σε πένθος το Βέλγιο

Μια 12χρονη μαθήτρια η οποία γλίτωσε από το τρομακτικό δυστύχημα στην Ελβετία, που οδήγησε στον θάνατο 28 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 22 μικροί μαθητές, είναι η πρώτη που μιλώντας με τον πατέρα της στο τηλέφωνο, διηγήθηκε τι ακριβώς συνέβη την στιγμή της πρόσκρουσης του λεωφορείου στη μια πλευρά του τούνελ, ενώ την δική της μαρτυρία καταθέτει και μια γυναίκα που πέρασε από το σημείο, λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Ζωγραφίες μικρών συμμαθητών τους έξω από το δημοτικό σχολείο. ΦΩΤΟ REUTES

«Ήταν σκοτάδι, άκουσα ένα δυνατό θόρυβο. Όλες οι θέσεις τινάχτηκαν στον αέρα, βρέθηκα στριμωγμένη ανάμεσα σε δυο καθίσματα» λέει ταραγμένη η μικρή που έχει σπάσει τα δυο της πόδια και το ένα της χέρι. Ο πατέρας της έχει μεταβεί στην Ελβετία με δικό του μέσο, ενώ οργανώνεται παράλληλα η άφιξη των οικογενειών των θυμάτων. Οι συγγενείς σπεύδουν από το Βέλγιο στην Ελβετία σε κατάσταση σοκ, αφού πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί αν το παιδί τους είναι ζωντανό ή αν συγκαταλέγεται στους νεκρούς.

Μια ακόμη μαρτυρία προέρχεται από την Μαριέλ, κάτοικο Ελβετίας, η οποία δουλεύει ως νυχτοφύλακας και την ώρα του δυστηχήματος περνούσε από το τούνελ για να πάει στην δουλειά της. Η Μαριέλ, μητέρα δυο παιδιών, είδε το μοιραίο λεωφορείο λίγα δευτερόλεπτα μετά το ατύχημα : «Το λεωφορείο άρχισε να βγάζει καπνούς…Δεν είχε φτάσει ακόμη κανείς, ούτε αστυνομικός, ούτε πυροσβέστης. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα παρά να καλέσω βοήθεια» λέει σοκαρισμένη η γυναίκα.

Συγγενής των θυμάτων άφησαν λίγα λουλούδια στο τούνελ όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα. ΦΩΤΟ REUTERS

Τρία από τα 24 παιδιά που τραυματίστηκαν  βρίσκονται “σε σοβαρή κατάσταση” και νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης, δήλωσε ο αρχίατρος των επειγόντων του καντονίου, Δρ. Ζαν-Πιερ Ντεσλάρζ.

Η κατάστασή τους είναι “ανησυχητική”, πρόσθεσε ο γιατρός, σημειώνοντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιόν. “Μεταξύ των 24 παιδιών που έχουν τραυματιστεί υπάρχουν τρία που είναι σοβαρά”, σημείωσε.

    Την ίδια ώρα ο Ελβετός εισαγγελέας Ολιβιέ Ελσίγκ δήλωσε ότι το λεωφορείο στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

    “Προς το παρόν φαίνεται ότι το όχημα δεν έτρεχε πάρα πολύ γρήγορα”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η σήραγγα ήταν στεγνή και δεν υπήρχαν αντικείμενα στο δρόμο.

    Η ελβετική δικαιοσύνη διερευνά τρεις εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος: ένα τεχνικό πρόβλημα στο λεωφορείο, ένα πρόβλημα υγείας του οδηγού ή ένα ανθρώπινο σφάλμα, διευκρίνισε ο Έλσιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αυτός στη Σιόν.

    “Τώρα γίνεται νεκροψία στη σορό του οδηγού, ο οποίος πέθανε κατά το δυστύχημα, και εξετάζουμε επίσης τις εικόνες που ελήφθησαν από τις κάμερες που βρίσκονται στη σήραγγα όπου σημειώθηκε το δυστύχημα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

    “Καμία εκδοχή δεν έχει επικρατήσει μέχρι στιγμής, η σήραγγα είναι ασφαλής”, σημείωσε παράλληλα ο διοικητής της αστυνομίας του καντονιού του Βαλέ Κριστιάν Βαρόν.

Μεταξύ των 52 επιβατών του λεωφορείου ήταν και 10 παιδιά που κατάγονται από την Ολλανδία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Τα εννέα από αυτά πήγαιναν σχολείο στο Λομέλ και ένα στο Χέβερλεε. Από τους μαθητές του Λομέλ, οι οκτώ έμεναν στο Βέλγιο ενώ ένας έμενε στην Ολλανδία, κοντά στα βελγικά σύνορα.

“Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον πόνο” των γονιών ή της οικογένειας, όταν αυτή χάνει “ένα παιδί”, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο.

 Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιόν, κοντά στον τόπο του δυστυχήματος, ο Βέλγος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι “ο πόνος αυτός υπάρχει” σε κάθε γονέα και “σε κάθε παιδί που νοσηλεύεται”.

    Το Βέλγιο, το οποίο τελεί “υπό το κράτος φόβου” προσπαθεί τώρα “να καταλάβει τι συνέβη”, συνέχισε ο ντι Ρούπο, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τις ελβετικές αρχές ήταν “εξαιρετική”.

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο ντι Ρούπο μίλησε στα φλαμανδικά, τιμώντας τα θύματα του δυστυχήματος από τη Φλάνδρα.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης του Βαλέ Ζακ Μεγί δήλωσε ότι πρόκειται για “ανυπόφορο δράμα” και σημείωσε ότι πολλά παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Η Ελβετία “θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τους τραυματίες και τους συγγενείς τους, σας το εγγυώμαι”, διαβεβαίωσε παράλληλα η Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, πρόεδρος της Ελβετίας, κατά την έναρξη αυτής της συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ράγισαν καρδιές για τα 22 αγγελούδια – Εθνικό πένθος στο Βέλγιο

Τραγωδία στην Ελβετία: το πιο αιματηρό τροχαίο στην Ευρώπη από το 2000

Οι διακοπές στις Άλπεις βάφτηκαν με αίμα 12χρονων παιδιών – Ανείπωτη τραγωδία στην Ελβετία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε