Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Όταν το ουίσκι γίνεται... βενζίνη!

Όταν το ουίσκι γίνεται... βενζίνη!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.08.2010 | 08:21
Πρώτη δημοσίευση: 19.08.2010 | 08:21

Χρειάστηκαν δύο χρόνια ερευνών μέχρι να ανακοινώσουν οι επιστήμονες στη Σκωτία ότι παρασκεύασαν ένα νέο βιοκαύσιμο με μία κάπως διαφορετική βάση. Ποια;

Τα προϊόντα της απόσταξης του δημοφιλέστατου παγκοσμίως σκωτσέζικου ουίσκι.
 
Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοκαυσίμων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου βασίστηκε αφενός στα υγρά αποστάγματα και αφετέρου στα υπολείμματα του κριθαριού. Αμφότερα παράγουν βουτανόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο εναλλακτικό στα πετρελαιοειδή.
 
Οι επιστήμονες κατοχύρωσαν την πατέντα για τη νέα μέθοδο και διαβεβαιώνουν ότι το «πειραγμένο» βιοκαύσιμο δοκιμάστηκε με επιτυχία ως συμπλήρωμα στα ρεζερβουάρ κοινών αυτοκινήτων χωρίς καμία μετατροπή των κινητήρων.
 
Ειδικότερα χρησιμοποίησαν δείγματα από αποστακτήρια ποτοβιομηχανίας στο Ανατολικό Λόθιαν της Σκωτίας. Μάλιστα το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 315.000 ευρώ από τις Αρχές της Σκωτίας.
 
«Πρόκειται για μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον,ενώ την ιδέα στηρίζουν οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής ουίσκι της Σκωτίας. Η τελική μορφή του προϊόντος θα είναι πιθανότατα ένα μείγμα 5% ή 10% βιοκαυσίμου με βενζίνη ή ντίζελ.Ακούγεται μικρό το ποσοστό,αλλά οι μετρήσεις μάς έδειξαν ότι βοηθάει πάρα πολύ στη μείωση εκπομπής ρυπογόνων αερίων» υπογράμμισε ο καθηγητής Μάρτιν Τάγκνεϊ, επικεφαλής των σχετικών ερευνών
    Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook