Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πανικός στην “καρδιά” της Ιερουσαλήμ – Βόμβα σε λεωφορείο, μια γυναίκα νεκρή

ΦΩΤΟ REUTERS

Μια από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά της. Στους 34 ο αριθμός των τραυματιών από τη βομβιστική επίθεση κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Ιερουσαλήμ.

Η βόμβα, που ήταν τοποθετημένη σε μία βαλίτσα και είχε τοποθετηθεί σε τηλεφωνικό θάλαμο σε εβραϊκή γειτονιά της Ιερουσαλήμ, εξερράγη κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων, σύμφωνα με τις αρχές.

Η αστυνομία χαρακτήρισε την έκρηξη “τρομοκρατική επίθεση” –όρος που χρησιμοποιούν οι αρχές στο Ισραήλ για τις επιθέσεις των Παλαιστινίων. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση που σημειώνεται στην Ιερουσαλήμ εδώ και δύο χρόνια.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης για την έκρηξη, η οποία προκλήθηκε σύμφωνα με την αστυνομία, από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Ιερουσαλήμ και σε ένα συνεδριακό κέντρο.

Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή.

“(Πιστεύουμε) ότι ο μηχανισμός ζύγιζε περίπου 1 με 2 κιλά (…) Εξερράγη σε μία μικρή βαλίτσα που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο δίπλα στη στάση του λεωφορείου”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2.

Εξαιτίας του συμβάντος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε το ταξίδι του στη Ρωσία, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με την ηγεσία τη χώρας και να επιστρέψει την Πέμπτη.

«Φοβερή τρομοκρατική επίθεση» χαρακτήρισε την επίθεση ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, από το Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση καταδίκασαν η Γαλλία, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ αλλά και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης ισλαμική Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες αλ Κοντς, χαιρέτισαν την επίθεση χωρίς όμως να αναλάβουν την ευθύνη. «Αυτή η επιχείρηση είναι ένα δυνατό μήνυμα προς τους κατοχικούς ότι τα εγκλήματά τους δεν θα κάμψουν την αντίσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Γάζα ο Αμπού Άχμαντ, εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης.

Οβίδες από τη Λωρίδα της Γάζας
Πολλές οβίδες ερρίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς μία βιομηχανική ζώνη στην πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν έπειτα από μερικές ώρες ηρεμίας στην περιοχή και τις κηδείες οκτώ Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και τεσσάρων αμάχων, που σκοτώθηκαν την Τρίτη από τα ισραηλινά πυρά στη διάρκεια των χειρότερων συγκρούσεων εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο, αυτές οι οβίδες δεν συνδέονται με την επίθεση που είχε σημειωθεί νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ και προκάλεσε ένα νεκρό και τουλάχιστον 30 τραυματίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε