Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πέρασε η πρόταση Μέρκελ για επιβολή φόρου στις τράπεζες

Πέρασε η πρόταση Μέρκελ για επιβολή φόρου στις τράπεζες
(ΦΩΤΟ REUTERS)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.06.2010 | 19:42
Πρώτη δημοσίευση: 17.06.2010 | 12:32

Σε συμφωνία για την επιβολή φόρων στις τράπεζες στις χώρες κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Υπέρ της πρότασης είχε ταχθεί νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν την ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Τορόντο, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης συμφώνησαν να δηλώσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν μηχανισμούς είσπραξης φόρων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται σε τελικό έγγραφο που εγκρίθηκε κατά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε η πηγή.

«Το μέτρο θα πρέπει να επιτρέψει να διασφαλίζεται μια δίκαιη κατανομή του βάρους (της κρίσης) και να δημιουργεί κίνητρα για τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο μέλλον», αναφέρεται στο κείμενο.

Εξάλλου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν επί τάπητος κατά τη Σύνοδο της G20 την επόμενη εβδομάδα το θέμα ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. «Η εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», αναφέρεται στο κείμενο των 27. 

Νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως «θα προετοιμαστούμε για τις συνόδους του G20 και του G8 ώστε να μπορέσουμε να πάμε με μια όσο τον δυνατόν πιο ενιαία ευρωπαϊκή θέση που καλύπτει επίσης τον φόρο στις τράπεζες και τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών αγορών».«Η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, τίθενται υπέρ του να ζητηθεί από αυτούς που προκάλεσαν την κρίση να πληρώσουν», τόνισε. 

Ανάλογη θέση πήρε προσερχόμενος στη σύνοδο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. υιοθέτησαν οριστικά τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία, η οποία ονομάστηκε «Ε.Ε. 2020» και επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα «Ε.Ε. 2020» θα αντικαταστήσει την επονομαζόμενη στρατηγική της Λισσαβώνας, που ξεκίνησε το 2000. Η νέα στρατηγική ορίζει τρεις προτεραιότητες: την έρευνα και την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επίσης μια σειρά από στόχους: την αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων στην έρευνα και την αύξηση κατά 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 3%, την άνοδο του ποσοστού των απασχολούμενων ηλικίας 20-64 ετών από 69% σε 75% και τη μείωση της φτώχειας.

Όσον αφορά σ’ αυτό, οι 27 συμφώνησαν σε έναν κοινό στόχο, την έξοδο 20 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών από τη φτώχεια ή την κοινωνική απομόνωση σε 10 χρόνια.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  2. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  3. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  4. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
  5. Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η  μετακόμιση  από το Χίλτον στις Βρυξέλλες Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η "μετακόμιση" από το Χίλτον στις Βρυξέλλες
  6. Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook