Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Πιο κοντά στον πόλεμο Τουρκία και Ισραήλ – Ερντογάν: “Κακομαθημένο παιδί το Ισράηλ”

Σταματάει όλες τις στρατιωτικές και εμπορικές σχέσης της χώρας του με το Ισραήλ. Βγάζει τουρκικά πλοία στην Μεσόγειο και θα επισκεφθεί και την Γάζα.
Οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ μέρα με την μέρα περνάνε σε πιο κρίσιμο επίπεδο και τα σύννεφα πολέμου πάνω από την Μεσόγειο πυκνώνουν κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα ακόμη και την χώρα μας και φυσικά την Κύπρο που ετοιμάζει τις έρευνες της για το φυσικό αέριο.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι τα τουρκικά πλοία θα έχουν στο εξής “συχνότερη παρουσία στα ύδατα αυτά”, αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Αντιδρώντας στην άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών επί τους πλοίου Μαβί Μαρμαρά, ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πιθανόν να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της επίσκεψής του την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την προοπτική αυτή.
 
“Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την αιγυπτιακή πλευρά για το θέμα. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί προς το παρόν”, δήλωσε στην Αγκυρα σε δημοσιογράφους.
 
Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πέντε μέτρα κατά του Ισραήλ:
1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

Και είναι μόνο η αρχή, όπως διεμήνυσε ο Ερντογάν. Τα μέτρα θα έχουν συνέχεια, είπε και αποκάλεσε το Ισραήλ “κακομαθημένο παιδί”.

“Το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό”, επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν είπε πως οι τρεις όροι της Άγκυρας ήταν πρώτο να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την εισβολή ισραηλινών κομάντος στο πλοίο “Μαβί Μαρμαρά” πριν από ένα χρόνο, δεύτερο να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και τρίτο να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας.
 

Πίσω φυσικά από τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού για την συγγνώμη που ζητάει κρύβεται η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ για τις έρευνες για εντοπισμού φυσικού στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
 

Η “απάντηση” του Ισραήλ
Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις Ερντογάν έφεραν και την αντίδραση του Τελ Αβίβ, που τόνισε πως προσπαθεί να αποφύγει “μια νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία”.

“Το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία”, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. “Τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα θετικό δυναμικό σε αυτήν τη σχέση”, προσέθεσε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αυτές έχουν αποτύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να γίνει πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας;

Ελλάδα και Ισραήλ σε πλήρη ταύτιση για την Τουρκία

Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στη Μεσόγειο! – Σειρήνες στην Κύπρο και την Αθήνα – Ανυποχώρητο το Ισραήλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε