Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πολιτικό χάος στην Ιταλία – Ξεσηκώθηκαν οι “αντάρτες” εναντίον του Καβαλιέρε

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι διέθετε άνετη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή χάρη στους 271 βουλευτές του PDL.

Τριάντα δύο βουλευτές που πρόσκεινται στον Τζανφράνκο Φίνι, τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιταλίας, παραιτήθηκαν σήμερα από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ίδρυσαν τη δική τους ομάδα στο κοινοβούλιο, γεγονός που ενδέχεται να στερήσει από την κυβέρνηση την πλειοψηφία στο σώμα.

Οι πρώην βουλευτές του “Λαού της Ελευθερίας” (PDL, το μεγάλο δεξιό κόμμα που είχαν ιδρύσει πέρσι οι δύο πρώην σύμμαχοι), μεταξύ των οποίων και υπουργοί της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποφάσισαν να ονομάσουν την ομάδα τους “Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία”.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι διέθετε άνετη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή χάρη στους 271 βουλευτές του PDL, τους 59 της Λίγκας του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι και άλλους 12 βουλευτές της κεντροδεξιάς. Η αντιπολίτευση διέθετε 269 έδρες ενώ υπάρχουν και 19 “ανεξάρτητοι” βουλευτές που τάσσονται με τη μία ή με την άλλη πλευρά, αναλόγως των συνθηκών.

Ο Στέφανο Φόλι, της οικονομικής εφημερίδας Sole 24 ore, είχε προβλέψει νωρίτερα ότι με τις αποσκιρτήσεις των βουλευτών η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Ωστόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο “Καβαλιέρε” έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για να εξασφαλίσει τις ψήφους των “αναποφάσιστων” βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπερλουσκόνι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, και να υποχρεωθεί να αναζητά διαρκώς συμμάχους μεταξύ των κεντρώων, ανεξάρτητων βουλευτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε