Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

“Σεισμός” τρομοκρατίας βυθίζει στο πένθος την Κωνσταντινούπολη – 11 οι νεκροί, το PKK “βλέπει” ο Ερντογάν – Video ντοκουμέντο

“Σεισμός” τρομοκρατίας βυθίζει στο πένθος την Κωνσταντινούπολη – 11 οι νεκροί, το PKK “βλέπει” ο Ερντογάν – Video ντοκουμέντο

Μια ακόμα αιματηρή μέρα στην Κωνσταντινούπολη. Τη δεύτερη μέρα του Ραμαζανιού, της ιερής γιορτής των Μουσουλμάνων, κάποιοι αποφάσισαν να θερίσουν ζωές. Η Πόλη πενθεί και ο Ερντογάν “βρυχάται” ξανά κατά του PKK και των Κούρδων.

Ο απολογισμός τραγικός και αυτή τη φορά: 11 νεκροί και τουλάχιστον 36 τραυματίες. Η επιλογή του σημείου της τρομοκρατικής επίθεσης είχε το δικό της “συμβολισμό”: μόλις δυο χιλιόμετρα από την Αγιά Σοφιά, στο Βεζνέτσιλερ, έναν πολυσύχναστο τομέα της πόλης και σε μια ιστορική συνοικία. Στόχος, ένα λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς. Κι αυτός ο στόχος απόλυτα συμβολικός.

Η στιγμή της έκρηξης καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σε χώρο που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Με τηλεχειριστήριο, η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που από το σημείο περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς. Από τους συνολικά 11 νεκρούς, οι επτά είναι αστυνομικοί (μέλη των ειδικών μονάδων για την καταστολή ταραχών) και οι άλλοι τέσσερις πολίτες. Και από τους 36 τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Είναι η έκτη τρομοκρατική επίθεση το τελευταίο διάστημα.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκεται ένα ξενοδοχείο, το οποίο όμως αυτό το διάστημα είναι κλειστό. Αν δεν ήταν, η περιοχή θα ήταν γεμάτη τουρίστες. Αλλά δεν είναι. Και το γεγονός πως ο στόχος δεν ήταν οι τουρίστες (αν ήταν υπήρχαν άλλα μέρη στην Κωνσταντινούπολη να χτυπήσουν οι τρομοκράτες), αλλά οι αστυνομικοί, οδηγεί στο συμπέρασμα πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το PKK, δήλωσε στο CNN-Turk ο Μετέ Γιαράρ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Ο Ερντογάν, που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, ήδη προς τα εκεί έδειξε. Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό.

“Ήταν σαν σεισμός”

Ήταν περίπου 08:40 το πρωί της Τρίτης (07.06.2016) όταν η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε ξανά από μια ισχυρότατη έκρηξη. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν άμεσα στο σημείο, ενώ η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και αστυνομικοί με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιπολούσαν την περιοχή.

Η σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον σταθμό Βεζνέτσιλερ του τραμ, κοντά στα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου, όπως το τέμενος Σουλεϊμανιγέ, το Μεγάλο Παζάρι και το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Εξαιτίας του νέου μακελειού, αποφασίστηκε οι εξετάσεις να αναβληθούν, ενώ το κτίριο του πανεπιστημίου υπέστη επίσης ζημιές. Ένα τέμενος της οθωμανικής περιόδου και μια εστία θηλέων υπέστησαν επίσης ζημιές. Φυσικά, αποκλείστηκε και ο σταθμός του τραμ.

Από την έκρηξη έσπασαν οι βιτρίνες των γειτονικών καταστημάτων και πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές. “Ήταν σαν σεισμός”, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο CNN-Turk.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και το λεωφορείο της αστυνομίας, το οποίο είχε στόχο, απανθρακώθηκαν από την έκρηξη που ακούσθηκε σε απόσταση χιλιομέτρων.

Ερντογάν: Μάχη με τους τρομοκράτες μέχρι τέλους

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτυχε να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Τρίτης και λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση επισκέφτηκε το νοσοκομείο Χασεκί όπου είχαν μεταφερθεί οι επιζώντες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του, “έδειξε” ως υπεύθυνους τους Κούρδους αντάρτες του PKK. “Δεν είναι κάτι νέο το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. έτσι αποκαλεί επισήμως η τουρκική κυβέρνηση το PKK) επεκτείνει τις επιθέσεις της στις πόλεις”, δήλωσε προσθέτοντας πως η μάχη εναντίον των “τρομοκρατών” θα συνεχιστεί “μέχρι τέλους” και πως η επίθεση ήταν “ασυγχώρητη”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε μετά την επίθεση πως “η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται με αποτελεσματικότητα εναντίον των τρομοκρατών (του PKK) και του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)”. “Βλέπουμε πώς αυτοί οι τρομοκράτες είναι ασυνείδητοι και βάζουν στόχο αθώους ανθρώπους στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού”, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε