Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Σρι Λάνκα: Νικητής η αποχή στις εκλογές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Το κυβερνών κόμμα του προέδρου της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε ανακοίνωσε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

 

Ήταν μια ψηφοφορία χωρίς εκπλήξεις, στις οποίες κυριάρχησαν η χαμηλή συμμετοχή και κατηγορίες για εκφοβισμό των ψηφοφόρων.
Με καταμετρημένο σχεδόν το ήμισυ των ψηφοδελτίων, το κόμμα του αρχηγού του κράτους εξασφάλισε ποσοστό 63,2%, ενώ το Ενωμένο Εθνικό Κόμμα (UNP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, έλαβε 27,6%.
 
“Κερδίσαμε τις εκλογές”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ντούλας Αλαχεπερούμα και εκπρόσωπος του κόμματος της Ενωμένης Λαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία (UPFA).
 
Για την πλειοψηφία των πολιτών της Σρι Λάνκα, είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες μπορούσαν να συμμετέχουν χωρίς να φοβηθούν τη βία των αυτονομιστών ανταρτών Ταμίλ, η εξέγερση των οποίων τερματίστηκε τον περασμένο Μάιο με τη νίκη του κυβερνητικού στρατού επί των δυνάμεών τους, ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων.
 
Ωστόσο 14 εκατομμύρια εκλογείς δεν προσήλθαν στις κάλπες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ χαμηλό για βουλευτικές εκλογές, καθώς έφθασε μόλις το 55%.
 
“Ο λαός έστειλε το μήνυμα. Βαρέθηκε τους πολιτικούς και την εξαπάτηση. Γι αυτό το λόγο σχεδόν το ήμισυ του εκλογικού σώματος δεν μετακινήθηκε από το σπίτι του για να πάει να ψηφίσει”, σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Βίκτορ Ιβάν.
 
Σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο για τον έλεγχο βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια των εκλογών, η μικρή συμμετοχή προκαλεί “ανησυχία, σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας” του νησιού.
 
Η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς προβλήματα σε 20 εκλογικές περιφέρειες. Στις δύο τελευταίες ο εκλογικός επίτροπος έδωσε εντολή για τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας, ύστερα από πληροφορίες περί εκφοβισμού των εκλογέων.
 
Η νίκη του κόμματος του προέδρου θα επιτρέψει στον Ρατζαπάκσε να ενισχύσει την εξουσία του, τρεις μήνες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε