Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Στα άκρα η “κόντρα” Μέρκελ – Τραμπ για την κλιματική αλλαγή! Όλοι μαζί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ χώρια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Δεν υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν της G7 για την κλιματική αλλαγή ο Ντόναλντ Τραμπ
– “Θα πάρω την απόφασή μου την επόμενη εβδομάδα” δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
– Σφοδρή αντιπαράθεση με την Άνγκελα Μέρκελ για την τήρηση της συμφωνίας
– “Απογοητευτική” χαρακτήρισε τη συζήτηση η Γερμανίδα καγκελάριος

Ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έβαλε τελικώς την υπογραφή του, στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών της G7, που εκφράζει την υποστήριξη των προβλεπομένων στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με την στάση του “Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.” .

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες χώρες – μέλη, επιβεβαίωσαν “την ουσιαστική δέσμευσή τους” στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 “είχε “μία απογοητευτική” συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού. Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Μακρόν: Ο Τραμπ είναι ρεαλιστής

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος, τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ρεαλιστής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας.

Τζεντιλόνι: Κύριο πρόβλημα οι πολιτικές για το περιβάλλον

“Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι οι πολιτικές για το περιβάλλον”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την λήξη του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι αναγνώρισε ότι το πιο μελανό σημείο της διάσκεψης αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων για τις κλιματολογικές αλλαγές. “Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα του “η απόσταση αυτή να καλυφθεί τις επόμενες εβδομάδες”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε