Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

REUTERS
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Βρετανία για το πρωτοφανές σε έκταση σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών από την κυριακάτικη ταμπλόιντ του ομίλου Μέρντοχ News of the World.
Η Σκότλαντ Γιαρντ προχώρησε χθες το μεσημέρι στη σύλληψη του Άντι Κόουλσον, πρώην διευθυντή της εφημερίδας την περίοδο 2003-2007 και υπευθύνου επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς και του Κλαιβ Γκούντμαν, πρώτη συντάκτη βασιλικού ρεπορτάζ. Δικαστική έρευνα για τις παρακολουθήσεις και τις παραλείψεις αστυνομίας και πολιτικών, αλλά και νέους κανόνες για τον βρετανικό Τύπο, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
 
Ο 43χρονος Άντι Κόουλσον οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου και λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη ως ύποπτος για «συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων» και για «διαφθορά», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο.
 
Αργά το βράδυ αφέθηκε ελευθερος με εγγύηση και η υπόθεσή του θα εκδικαστέι τον Οκτώβριο.
 
Με κατηγορίες για διαφθορά συνελήφθη και ο Κλάιβ Γκούντμαν, πρώην συντάκτης αρμόδιος για το βασιλικό ρεπορτάζ στην News of the World. Ο Γκούντμαν είχε φυλακιστεί για τέσσερις μήνες τον Ιανουάριο του 2007, καταδικασθείς για συνωμοσία στην υποκλοπή εκατοντάδων φωνητικών μηνυμάτων μελών του προσωπικού των Ανακτόρων.
 
Η Σκότλαντ Γιάρντ προχώρησε σε έρευνες και στα γραφεία της ταμπλόιντ Daily Star στο Λονδίνο. Οι έρευνες για τις υποκλοπές έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής μόνο στην κυριακάτικη ταμπλόιντ του ομίλου Μέρντοχ. Η Star ανήκει στον επιχειρηματία Ρίτσαρντ Ντέσμοντ και δεν συνδέεται με τον όμιλο News Corp, στον οποίο ανήκει η News of the World.
 
Μια ημέρα αφού ο Ρούπερτ Μέρντοχ προσπάθησε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο κλείνοντας την κυριακάτικη εφημερίδα του, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία μεταξύ των κυριακάτικων φύλλων, ο Ντέιβοντ Κάμερον προχώρησε σ’ ένα καταμερισμό ευθυνών, επιρρίπτοντας στους Εργατικούς προκατόχους του ευθύνες για μια πρακτική για την οποία είπε ότι ίσχυε από δεκαετίες και στην οποία οι πολιτικοί ήταν υποτελείς των βαρόνων του Τύπου.
 
«Αυτό το σκάνδαλο δεν αφορά απλώς μερικούς δημοσιογράφους σε μια εφημερίδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Δεν αφορά καν μόνο τον Τύπο. Αφορά επίσης την αστυνομία. Και, ναι, αφορά επίσης την άσκηση της πολιτικής και τους πολιτικούς» υπογράμμισε, δεσμευόμενος ότι θα διενεργηθεί μία πλήρης δημόσια έρευνα.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς είχε προσλάβει τον Άντι Κόουλσον ως υπεύθυνο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ- απέκρουσε, πάντως, τις κατηγορίες ότι υπέπεσε σε σφάλμα κρίσης όταν τον προσέλαβε, υπεραμυνόμενος της σχετικής απόφασης.
 
Ο Κόουλσον παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιανουάριο του 2011 όταν άρχισε η υπόθεση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, επιμένοντας όμως ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με τις υποκλοπές. Την εποχή εκείνη είχαν καταδικαστεί ήδη ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας -υφιστάμενος του Κόουλσον- και ένας ιδιωτικός ερευνητής διότι είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα εργαζομένων στα Ανάκτορα.
 
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και η Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύντρια του ομίλου News International, βρετανικού σκέλους της News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και μαζί της, γεγονός που τον φέρνει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η Ρεμπέκα Μπρουκς θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.
 
Η Μπρουκς έχει γίνει ένα είδος αλεξικέραυνου για την οργή των 200 δημοσιογράφων και του υπόλοιπου προσωπικού που χάνουν τις δουλειές τους με το κλείσιμο της News of the World. Ήταν διευθύντρια της News of the World το 2002 όταν άρχισαν οι υποκλοπές, ωστόσο ο Μέρντοχ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει από τον όμιλο που διευθύνει.
 
Τόσο η ίδια, όσο και ο Άντι Κόουλσον, αρνούνται κατηγορηματικά ότι γνώριζαν ο,τιδήποτε για τις υποκλοπές.
 
Από την πλευρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ εκτίμησε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου News Corp του Ρούπερτ Μέρντοκ πρέπει να παραιτηθούν μετά το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών. «Κάποιος από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του«», υπονοώντας την Ρεμπέκα Μπρουκς. «Στις επιχειρήσεις, όπως και στην πολιτική, όταν έχεις το κύρος, την εξουσία πρέπει να αναλαμβάνεις και τις ευθύνες σου όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά», υπογράμμισε.
 
O ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ τονίζει ότι η Ρεμπέκα Μπρουκς πρέπει να απολυθεί, συντασσόμενος με το σωματείο των δημοσιογράφων, ενώ παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να απολογηθεί για το «τρομερό λάθος κρίσης» στην πρόσληψη του Κόουλσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνεται, πάντως, της απόφασης διορισμού του Κούλσον. «Η απόφαση να τον διορίσω ήταν δική μου και μόνο δική μου και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη γι’ αυτή. […] Γίναμε φίλοι και έκανε αυτή τη δουλειά για εμένα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Έγινε φίλος και είναι φίλος» επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου.
 
Δημόσια έρευνα – Νέοι κανόνες για τον Τύπο
 
Εν μέσω της κατακραυγής για τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το σκάνδαλο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, της οποίας θα προεδρεύει δικαστής, σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις παραλείψεις αστυνομίας και πολιτικών.
 
Η αστυνομία αντιμετωπίζει σκληρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί μια αρχική έρευνα για υποκλοπές τηλεφωνημάτων έκλεισε μετά την καταδίκη του αρμόδιου για το βασιλικό ρεπορτάζ συντάκτη της News of the World και ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ το 2007, παρά τις εκτεταμένες εκκλήσεις για να ερευνηθεί περαιτέρω μια πρακτική που εφέρετο ότι είναι ευρέως διαδεδομένη.
 
Ελέγχονται, επίσης, τώρα πληρωμές της τάξεως των δεκάδων χιλιάδων στερλινών, από δημοσιογράφους προς αστυνομικούς, ως επί το πλείστον για πληροφορίες. Η αστυνομία αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα για φιλίες που είχαν μερικοί αστυνομικοί στον όμιλο News International.
 
Στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον εξήγγειλε επίσης πως ανεξάρτητη επιτροπή θα αναλάβει να αναμορφώσει τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, παραδεχόμενος την ανεπάρκεια της υπάρχουσας επιτροπής που ελέγχει τα βρετανικά μίντια και προαναγγέλλοντας συνολική αναθεώρηση του συστήματος.
 
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ήλθε να συμπληρώσει ότι η επιτροπή ελέγχου του Τύπου στη χώρα έχει «εξαντλήσει» τις δυνατότητές της και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο όργανο, καθώς οι εφημερίδες, όπως υποστήριξε, έχουν αποκτήσει υπερβολική εξουσία και μπορούν «να φτιάξουν ή να καταστρέψουν ανθρώπινες ζωές».
 
Τόσο ο Ντ.Κάμερον, όσο και ο ηγέτης των Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το σύστημα, βάσει του οποίου οι εκδότες και οι διευθυντές των εφημερίδων είναι αυτοί που ελέγχουν την εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς τους, πρέπει να καταστεί αυστηρότερο -αν και το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό αναμένεται ότι θα αποτελέσει πηγή μεγάλης συζήτησης, καθώς τα μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται την ελευθερία τους να κάνουν ρεπορτάζ.
 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επισήμανε πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται μέσα σε διάστημα μηνών -πολύ νωρίτερα από τη δημόσια έρευνα από δικαστή, η οποία πρέπει να περιμένει να τελειώσει η αστυνομική έρευνα- και πως θα είναι ελεύθερη να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.
 
Όμως, προσέθεσε: «Θα πρέπει να είναι αληθινά ανεξάρτητη από τον Τύπο, ώστε το κοινό να γνωρίζει ότι οι εφημερίδες δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες μόνες υπεύθυνες για την αστυνόμευσή τους. Αυτό το νέο κανονιστικό σύστημα πρέπει να πετύχει μια ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα του ατόμου στην προστασία της ιδιωτικής ζωής του και σ’ αυτό το οποίο είναι προς το δημόσιο συμφέρον».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε