Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: 50 χρόνια μετά, άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

ΦΩΤΟ REUTERS

Ένα από τα κυριότερα αιτήματα της αντιπολίτευσης ικανοποίησε την Τρίτη το καθεστώς του Μπάσαρ αλ Άσαντ: ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει από το 1962.

Ο νόμος για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που επιβάλλει περιορισμούς στο δικαίωμα συνάθροισης και ελεύθερης μετακίνησης και επιτρέπει τη σύλληψη «υπόπτων, ή ατόμων που απειλούν την ασφάλεια» του κράτους, χρονολογείται από το 1962 και ετέθη πλήρως εν ισχύ έπειτα από την ανάρρηση του κόμματος Μπάαθ στην εξουσία το 1963.

Το μόνο που απομένει είναι να υπογράψει ο Μπασάρ αλ Άσαντ το νομοσχέδιο, προκειμένου αυτό να τεθεί εν ισχύ, όμως η υπογραφή του αποτελεί απλώς μία τυπική πράξη.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τα νομοσχέδια για την κατάργηση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας και εκείνου που ρυθμίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, SANA.

Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας αποτελεί ένα έκτακτο δικαστικό σώμα, που δημιουργήθηκε κατόπιν μίας νομοθεσίας που χρονολογείται από τις 28 Μαρτίου 1968 και αντικατέστησε τα έκτακτα στρατοδικεία.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την έκδοση της διαταγής για την καταστολή της νέας αντικαθεστωτικής διαδήλωσης στο Χομς, βορείως της Δαμασκού, όπου τα ξημερώματα άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών που πραγματοποιούνταν καθιστική διαμαρτυρία, τραυματίζοντας θανάσιμα τέσσερα άτομα. Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι έκαναν λόγο για “πυκνά πυρά”, επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις της τάξης διέλυσαν με τη βία την καθιστική διαμαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε