Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τι σημαίνει το ιταλικό ΟΧΙ για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Τι σημαίνει το ιταλικό ΟΧΙ για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

“Κόκκινος” συναγερμός στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την επικράτηση του ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα.

Η αστάθεια  ανεβαίνει στα ύψη, το ευρώ ήδη υποχωρεί, ομόλογα και μετοχές, κυρίως οι τραπεζικές, δέχονται πλήγμα, ενώ οι τράπεζες της Ιταλίας, ο μεγάλος ασθενής, υφίστανται μετασεισμικές δονήσεις.

Τον πιο μεγάλο κίνδυνο, αντιμετωπίζει η Monte dei Pashi di Sienna της οποίας το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των 5 δις. ευρώ κινδυνεύει να αποτύχει, ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες, των οποίων συνολικά τα ¨κόκκινα¨ δάνεια ξεπερνούν τα 280 δις. ευρώ δέχονται ισχυρούς τριγμούς.

Για να κατανοήσει κανείς  το μέγεθος το προβλήματος θα πρέπει να λάβει υπόψη του πως οι Ιταλοί έχουν τραπεζικά ομόλογα αξίας 170 δις. ευρώ και σε περίπτωση ¨κουρέματος¨ όπως γίνεται αντιληπτό θα υποστούν μεγάλες απώλειες.

Βεβαίως, αν συνεχιστεί ή όχι και πόσο μεγάλη θα είναι η αστάθεια, θα εξαρτηθεί εν τέλει από τη λύση που θα δώσει ο Πρόεδρος της Ιταλίας. Σε περίπτωση νέα; εντολής στον Ρέντσι (σενάριο με πολύ λίγες πιθανότητες) ή σε άλλο πολιτικό πρόσωπο για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, οι αβεβαιότητες θα περιοριστούν προς το παρόν για να επανέλθουν το αργότερο σε ένα χρόνο, ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου 2018.

Ευτυχώς πάντως, που υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αποφασισμένη να παρέμβει και να απορροφήσει τις απειλές για τις τράπεζες και ένα μεγάλο μέρος των κραδασμών, προσφέροντας ανάσες στην ευρωζώνη η οποία αισθάνεται στο σβέρκο της (θα λέγαμε χρησιμοποιώντας μία λαϊκή έκφραση) την καυτή ανάσα των ευρωσκεπτικιστών.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι συνέπειες που τυχόν υπάρξουν, θα εξαρτηθούν από τις αναταράξεις που θα εκδηλωθούν συνολικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το σίγουρο είναι πως θα προσθέσουν μεγάλες δόσεις αβεβαιότητας, κάτι που θα δυσκολέψει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Όμως,  αναμένεται να διευκολύνουν, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθότι κανένας δεν θέλει επιπλέον εστίες αβεβαιότητας στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο δεν θέλουν εκλογές στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει και στο ΔΝΤ, πως οι ίδιοι δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη για εκλογές στην Ελλάδα και αν το Ταμείο το επιδιώκει, να βγει να το πει ανοιχτά αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των πολιτικών εξελίξεων. Και όπως γίνεται αντιληπτό υπό το βάρος της νέας πραγματικότητας στην Ιταλία, το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Οπερ σημαίνει, καλού κακού προσδεθείτε γιατί έρχονται αναταράξεις ακόμα και στην περίπτωση που κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε