Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Times και Αυστρία μας απειλούν με έξοδο από τη Σέγκεν

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Στη… γραμμή της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και οι Times του Λονδίνου, που απειλούν την Ελλάδα με… έξοδο από τη συνθήκη Σέγκεν με αφορμή το μεταναστευτικό. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έρχεται λίγες μέρες μετά από εκείνο των Financial Times σχετικά με σχέδιο των Ευρωπαίων να πετάξουν την Ελλάδα από τη Σέγκεν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Times στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται σήμερα Δευτέρα (25.01.2016) στο Άμστερνταμ (η Ολλανδία ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.) Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο και Δανία θα στείλουν νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα.

Και ποιο θα είναι το τελεσίγραφο; Αν σε διάστημα έξι εβδομάδων δεν περιοριστούν οι προσφυγικές ροές τότε η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με Σέγκεν-exit αλλά προσωρινό. Για δυο χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα και έρχεται στο μυαλό η πρόταση Σόιμπλε για πενταετές Grexit στο κρίσιμο Eurogroup πριν από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα κάνει λόγο για επανασχεδιασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης στα Βαλκάνια. Και όλα αυτά ενώ το Σάββατο (23.01.2016) οι Financial Times μιλούσαν για σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας και κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ, πρόταση που φέρεται να έχει την έγκριση της Γερμανίας και – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- θα συζητηθεί επίσης στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών.

Σκληρή γραμμή από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών

Όλα αυτά ενώ η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επιμένει να απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από τη συνθήκη Σέγκεν! Το είχε πει το Σάββατο στη Die Welt, το επανέλαβε και σήμερα πριν από τη Σύνοδο στο Άμστερνταμ.

Η Λάιτνερ, μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες στην Αυστρία, τόνισε πως είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε “τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης”. Πρόσθεσε δε πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

Φωτογραφία Reuters

Η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο. Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι “μύθος” ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

“Είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση”, είπε αναφερόμενη στις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σέγκεν.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα και σε διημερίδα του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη διημερίδα εκείνη, το Λαϊκό Κόμμα θέτει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τόσο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο όσο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο.

Περίπου στην ίδια γραμμή αλλά όχι με τόσο απειλητικό τόνο και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, που κάλεσε επίσης την Ελλάδα “να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”. “Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος”, επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

“Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία” στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι “δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό” διότι “θα ήταν η αρχή της διάλυσης”.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε