Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία: Νέα επίθεση με 7 νεκρούς την ώρα των ανακοινώσεων Νταβούτογλου!

Τουρκία: Νέα επίθεση με 7 νεκρούς την ώρα των ανακοινώσεων Νταβούτογλου!

Καζάνι που βράζει η Τουρκία μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα με τους 28 νεκρούς και τους 61 τραυματίες με στόχο στρατιωτικούς. Την ώρα που ο Αχμέντ Νταβούτογλου έδινε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, τουρκικό κονβόι δεχόταν επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ. Πρώτος απολογισμός επτά νεκροί.

Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στην Τουρκία πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην “καρδιά” της Άγκυρας, σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας. Σχεδόν την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε ανακοινώσεις και κατονόμασε ως δράστη του μακελειού της Τετάρτης (17.02.2016) τον Σάλιχ Νέκαρ, Σύρο, κουρδικής καταγωγής που φέρεται να πέρασε ως πρόσφυγας από τη Συρία στην Τουρκία και κατηγορούσε την οργάνωση YPG ως υπεύθυνη, τουρκικό στρατιωτικό κονβόι κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ δεχόταν επίθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεκοντρόλ, σκοτώνοντας επτά Τούρκους στρατιωτικούς. Η νέα βομβιστική επίθεση έγινε σε δρόμο που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ με την επαρχία Λις. Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκεται το PKK. Όλα αυτά ενώ οι Τούρκοι βομβαρδίζουν ανελέητα τις θέσεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, ενώ μαίνονται και οι μάχες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης στην Άγκυρα και όπως είχαν νωρίτερα μεταδώσει φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Σάλικ Νέκαρ, Σύρο κουρδικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να πέρασε στην Τουρκία ως πρόσφυγας από τη Συρία. Λέγεται πως αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, τα οποία είχε δώσει όταν μπήκε στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κοντά στο αρχηγείο του στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, είχε νοικιαστεί στη Σμύρνη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν μαχητής των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η οποία συνεργάζεται με τους Κούρδους του PKK. Ανακοίνωσε επίσης ότι έγιναν εννέα συλλήψεις σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Το κουρδικό κόμμα της Συρίας Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης κατηγόρησε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Click4more: Η Τουρκία βομβαρδίζει ανελέητα τους Κούρδους μετα την επίθεση στην Άγκυρα

Οι Κούρδοι της Συρίας που στελεχώνουν το YPG, αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση, είπε ο Νταβούτογλου και έστειλε σαφές μήνυμα πως περιμένει βοήθεια από τους συμμάχους της Τουρκίας στη μάχη κατά των τρομοκρατών.

Το απόγευμα της Τετάρτης (17.02.2016) παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε δίπλα σε λεωφορεία που μετέφεραν στρατιωτικούς, κοντά στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, στο κέντρο της Άγκυρας. Η επίθεση έγινε ενώ η Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο στη Συρία και παράλληλα προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα πολεμικής βίας, των τελευταίων δεκαετιών στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Η Τουρκία συμμετέχει σε διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζει τους Κούρδους μαχητές στα βόρεια της Συρίας. Η επίθεση της Τετάρτης, είναι η τελευταία, μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν το 2015, την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν φταίμε εμείς» λένε οι Κούρδοι της Συρίας

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, ο Σάλεχ Μούσλιμ, διέψευσε κάθε ανάμειξη της στρατιωτικής του πτέρυγας. των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα και άφησε να εννοηθεί πως ίσως το νέο λουτρό αίματος να είναι ένα ακόμη “έργο” των τζιχαντιστών του ISIS. “Διαψεύδουμε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτή…και αυτές οι κατηγορίες συνδέονται ξεκάθαρα με τη απόπειρα (τουρκικής) επέμβασης στη Συρία”, δήλωσε ο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σάλεχ Μούσλιμ.

Και το PKK αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη αλλά όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχός του η επίθεση μπορεί να είναι σε αντίποινα “για τις σφαγές στο Κουρδιστάν”. “Δε γνωρίζουμε ποιος το έκανε αυτό. Αλλά θα μπορούσε να είναι μία πράξη αντιποίνων για τις σφαγές στο Κουρδιστάν”, δήλωσε ο Τζεμίλ Μπαγίκ στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, το οποίο φέρεται να είναι κοντά στο PKK.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε