Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης στο στόχαστρο της Εισαγγελίας

Διαμαρτυρία είχαν κάνει τις προηγούμενες μέρες αμερικανοί έξω από την Wall Street. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαμαρτυρία είχαν κάνει τις προηγούμενες μέρες αμερικανοί έξω από την Wall Street. ΦΩΤΟ REUTERS
Ποινική έρευνα διέταξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για το ενδεχόμενο παραπλάνησης πελατών τραπεζών που τους έδιναν δομημένα ομόλογα….

 

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των ΗΠΑ διεξάγει προκαταρκτική ποινική έρευνα για το ενδεχόμενο οκτώ μεγάλες τράπεζες να έχουν παραπλανήσει τους πελάτες τους, στους οποίους διέθεταν δομημένα ομόλογα που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times, η Εισαγγελία συνεργάζεται πολύ στενά με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), για την υπόθεση αυτή και έχει ζητήσει από τις τράπεζες να αποστείλουν έως τις 27 Μαΐου έγγραφα και υλικό από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους.
 
Κλήση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Financial Times, έλαβαν και οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης – η Standard & Poor’s, η Moody’s και η Fitch. Με χθεσινή απόφασή της, η αμερικανική Γερουσία αποφάσισε να λάβει μέτρα για τη διαφάνεια στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, καθώς πληρώνονται από τις τράπεζες για να αξιολογήσουν τα επενδυτικά τους προϊόντα. Το βασικότερο μέτρο, που στοχεύει να σταματήσει την “εξαγορά” των αξιολογήσεων των οίκων από τις τράπεζες, είναι η σύσταση ενός Συμβουλίου από τη SEC, το οποίο θα ορίζει ποιες αξιολογήσεις θα παίρνει ο κάθε οίκος.
 
Πριν από λίγες εβδομάδες απαγγέλθηκε επίσημα κατηγορία από τη SEC κατά της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs για παραπλάνηση πελατών της, στους οποίους είχε πωλήσει το 2007 δομημένα ομόλογα (CDO-Collaterized Debt Obligations). Ειδικότερα, η Goldman κατηγορήθηκε ότι δεν ενημέρωσε τους πελάτες της, μεταξύ των οποίων ήταν η γερμανική τράπεζα IKB που στη συνέχεια χρεοκόπησε, ότι εναντίον των ομολόγων αυτών θα στοιχημάτιζε το κερδοσκοπικό κεφάλαιο (hedge fund) του συνεργάτη της κ. Τζον Πόλσον.
 
Εκτός από τη Goldman, στο στόχαστρο της Εισαγγελίας μπήκαν και άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, η Citigroup, η Deutsche Bank, η Credit Agricole, η Credit Swiss, η Bank of America και η UBS, σύμφωνα με τη Financial Times. Η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών χιλιάδων δομημένων ομολόγων που είχαν εκδώσει οι τράπεζες, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε