Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Τρέμε Lady Gaga… έρχονται οι καλόγριες!

Σίγουρα οι καλόγριες δεν πρόκειται να εμφανιστούν έτσι...! ΦΩΤΟ REUTERS
Σίγουρα οι καλόγριες δεν πρόκειται να εμφανιστούν έτσι...! ΦΩΤΟ REUTERS
Ποιες φοβάται πλέον η Lady Gaga; Σίγουρα δεν είναι ούτε η Rihanna ούτε κανένα άλλο ξέφρενο κοριτσόπουλο…!

Μέλη ενός τάγματος καλογραιών τόσο απομονωμένων που σπανίως τις βλέπει κανείς να βγαίνουν έξω από το μοναστήρι, υπέγραψαν συμβόλαιο για γρηγοριανούς ψαλμούς με την Decca, τη δισκογραφική εταιρεία της Lady Gaga, της Αmy Winehouse και του Εminem.
 
Οι βενεδικτίνες μοναχές του Αβαείου του Ευαγγελισμού, κοντά στην Αβινιόν, στη Νότια Γαλλία, υπέγραψαν το συμβόλαιο για έναν δίσκο με δικά τους τραγούδια, με τον σεμνό τρόπο που τους αρμόζει. Αφού κανένας επισκέπτης δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί τη μονή των καλογριών, οι αδελφές έκλεισαν το συμβόλαιο σε μεταλλικό κουτί και το επέστρεψαν, πίσω από κάγκελα, στον εκπρόσωπο της δισκογραφικής εταιρείας. Το ποσό δεν έγινε γνωστό αλλά θεωρείται από τα πολύ υψηλά.
 
Μαζί με τις 40 καλόγριες, στο μοναστήρι διαμένουν ένας υδραυλικός, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός και μία νοσοκόμα. Κατά τα άλλα η απομόνωσή τους είναι πλήρης: δεν κυκλοφορούν έξω, δεν ακούνε ραδιόφωνο, ούτε βλέπουν τηλεόραση.
 
«Στην αρχή ανησυχούσαμε για τις επιπτώσεις στην κλειστή και ήσυχη ζωή μας… απευθύναμε τις προσευχές μας στον Αγιο Ιωσήφ. Οι προσευχές μας εισακούστηκαν… σκεφτήκαμε ότι αυτός ο δίσκος θα είναι μια καλή πράξη αν καταφέρει να αγγίξει τους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να βρουν τη γαλήνη» λέει η ηγουμένη.
 
Οι καλόγριες της Αβινιόν, που τραγουδούν όλες μαζί οκτώ φορές την ημέρα, αναδείχθηκαν νικήτριες σε διαγωνισμό της Decca, που συγκέντρωσε συμμετοχές από περισσότερες από 70 μονές. «Οταν τις ακούς να ψέλνουν, αισθάνεσαι αμέσως ανάταση… ξεφεύγεις από το άγχος, τον θόρυβο και τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής» λέει ο Τιμ Λιούις της Decca.
 
Ο δίσκος, με τίτλο «Φωνή: Ψαλμός από την Αβινιόν» («Voice: Chant from Αvignon»), θα κυκλοφορήσει στις 8 Νοεμβρίου. Οι καλόγριες έχουν τώρα δική τους σελίδα στο Facebook και έχουν ανεβάσει κάποια βίντεο στο ΥouΤube. Η Decca ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία του 2008, όταν έκλεισε συμβόλαιο με μοναχούς του Αβαείου του Χεϊλιγκενκρεούζ της Αυστρίας. Ο δίσκος «Ψαλμός: Μουσική για τον Παράδεισο» («Chant: Μusic for Ρaradise») πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
 
Δεν είναι πρώτη φορά που μοναχοί και μοναχές γράφουν δίσκους- τη δεκαετία του 1960 μια καλόγρια βελγικής καταγωγής, γνωστή ως Soeur Sourire (σ.σ.: Αδελφή Χαμόγελο), απέκτησε διεθνή φήμη με τον δίσκο της «Dominique». Πιο πρόσφατα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο δίσκος «Ψαλμός» («Chant») μιας ομάδας ισπανών βενεδικτίνων μοναχών πούλησε 16 εκατομμύρια αντίτυπα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε