Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρόι Ντέιβις: Το σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής – Θα γλιτώσει όμως;

Η επιτροπή χαρίτων της πολιτείας της Τζόρτζια εξετάζει από χθες το βράδυ, 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεση, τη μετατροπή ή μη της θανατικής ποινής που έχει επιβληθεί στο Τρόι Ντέιβις, ο οποίος έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της εσχάτης των ποινών.

Ο Τρόι Ντέιβις καταδικάσθηκε το 1991 για τον φόνο αστυνομικού. Η εκτέλεσή του έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα παρά τις αμφιβολίες για την ενοχή του.
 
Η 5μελής επιτροπή χαρίτων της πολιτείας έχει ήδη αρνηθεί την απονομή χάριτος στον Τρόι Ντέιβις. Ωστόσο οι υποστηρικτές του υπολογίζουν στο γεγονός της συμμετοχή τριών νέων μελών στη σύνθεσή της.
 
Δεκάδες υποστηρικτές του θανατοποινίτη διαδήλωσαν χθες μπροστά στην έδρα της επιτροπής.
 
Ο 42χρονος έχει περάσει 20 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών. Θεωρείται το αρχέτυπο του μαύρου που έχει καταδικασθεί αδίκως σε θάνατο για το θάνατο λευκού αστυνομικού. Υποστηρίζεται από προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο πάπας Βενέδικτος XVI και η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον.
 
Εννέα μάρτυρες κατέθεσαν αρχικά ότι ο Τρόι Ντέιβις ήταν ο δράστης της δολοφονίας. Όμως το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ δεν ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε έγιναν τεστ DNA. Στη συνέχεια, οι επτά από τους εννέα μάρτυρες απέσυραν τις αρχικές καταθέσεις που ενοχοποιούσαν τον Τρόι Ντέιβις.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο προσέφερε τον Αύγουστο 2009 στον Τρόι Ντέιβις την δυνατότητα νέας δίκης. Πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν, χωρίς να πείσουν τότε τον ομοσπονδιακό δικαστή, με ποιον τρόπο η αστυνομία τους έπεισε να ενοχοποιήσουν τον νεαρό μαύρο.
 
Χθες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ζήτησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την απονομή χάριτος στον Τρόι Ντέιβις.
 
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολούθησε με μεγάλη ανησυχία την υπόθεση του Τρόι Ντέιβις. Σοβαρές αμφιβολίες περιβάλλουν τα στοιχεία επί των οποίων βασίσθηκε η καταδίκη του κ. Ντέιβις, όπως παραδέχθηκαν οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Η ΕΕ ζητεί την επείγουσα μετατροπή της ποινής του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κάθριν Αστον.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε